Biscuiți din turtă dulce (fără zahăr)

Acest post a fost citit de 111 ori!

Acești biscuiti din turta dulce (fara zahar) sunt numai buni de ronțăit, de gătit cot la cot cu cei mici și de atârnat în brad, pe post de decor.

Alex acum câteva zile:
– Mami, vreau tultă dulce!
– Hai să facem împreună, vrei?
– Daaa!!! Io vreau să… să… să fac aluatul!

Și uite cu asta ne-am ocupat noi o seară întreagă de decembrie. Copiii de toate vârstele adoră să trăbăluiască în bucătărie iar plastelină mai bună ca aluatul nu există. Prin urmare, am pus niște colinde și ne-am distrat de minune dar am făcut și treabă.

Am plecat de la o rețetă mai veche de a mea, aceea de biscuiti impletiti din turta dulce.  De data aceasta însă am optat pentru niște forme mai simple, decupate și stampilate, de biscuiți.

Cum bine se vede în pozele de mai jos, după frământat, Alex a fost cel mai încantat de partea cu ștampilatul biscuiților.

Am decorat biscuiții cu boabe de merișoare și i- am înțepat, pe o parte dintre ei, cu un bețigaș chinezesc. Asta ca să putem trece un fir de ață și să împodobim bradul cu ei.

Se pot face cu 3-4 zile înainte de Crăciun. Rezisă foarte bine, timp îndelungat (2-3 săptămîni) , dacă sunt depozitați în borcane sau cutii metalice sau ceramice, închise etanș.

Dacă vrei și tu să pregătești această biscuiti din turtă dulce (fara zahar) găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare:
1 h 30 min
Timp răcire:
30 min
Timp coacere:
15 min
Număr porții:
25 – 30 buc
Dimensiune vas:
tava metalică de la cuptor

Ingrediente:

  • 200 g făină tip 650
  • 100 g făină de migdale
  • 110 g unt rece tăiat cubulețe (80% grăsime)
  • 1 ou
  • 60 g curmale hidratate (fără sâmburi)
  • 2 lingurițe ghimbir proapăt răzuit (sau 1 lingriță ghimbir uscat)
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță nucșoară măcinată
  • 1 linguriță cuișoare măcinate
  • 1/3 linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
  • 3-4 linguri apă rece
Mod de preparare

PASUL 1
Amestecă într-un bol făina, sarea, ghimbirul, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele măcinate. Adaugă untul tăiat cubulețe și frământă cu vârful degetelor până obții o consistență asemănătoare cu cea a fărâmiturilor de pâine.

PASUL 2
Adaugă oul și curmalele hidratate și mărunțite bine în tocătorul electric. Continuă să frămânți punând câte o lingură de apă rece. Când se dezlipește aluatul de pe pereții bolului și poți forma o bilă, înfășoar-o în folie alimentară și pune-o în frigider pentru 30 minute.

PASUL 3
Scoate aluatul din frigider, împrăștie puțină făină pe suprafața de lucru și peste aluat și întinde-l cu ajutorul unui sucitor până capătă o grosime de aproximativ 3-5 mm.

PASUL 4
Pentru  a face biscuiții ștampilați, am decupat mai întâi aluatul iar apoi Alex a pus stampilele.

PASUL 5
Apoi am decupat și alte forme de turtă dulce (steluțe, reni, inimioare, etc) și le-am decorat cu boabe de merișoare congelate.

PASUL 6
Pentru a putea folosi biscuiții ca podoabe pentru brad, am făcut (cu ajutorul unui bețigaș), înainte de a-i coace, o gaură în fiecare.

PASUL 7
Coace-i timp de 10-15 minute la 200 de grade. După ce se răcesc, se păstrează într-un recipient ceramic, metalic sau de sticlă, timp de 2-3 săptămăni. Important este ca recipeintul să fie depozitat într-un loc uscat și răcoros, de preferat în cămară.

Dacă ai încercat acestă rețetă de biscuiti din turta dulce (fara zahar), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

1 comentariu

#72 Inspirația săptămânii (16- 22 decembrie 2017) | Cristina Oțel decembrie 22, 2017 - 21:45

[…] ”Biscuiți din turtă dulce (fără zahăr)” – Bunica vine de la Oradea cu turtă dulce cu tot, dar după sărbători musai să încerc rețeta Alinei.   […]

Reply

Lasa un comentariu

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close