Biscuiți din turtă dulce (fără zahăr)

de admin
10 comentarii

Acești biscuiti din turta dulce (fara zahar) sunt numai buni de ronțăit, de gătit cot la cot cu cei mici și de atârnat în brad, pe post de decor.

Alex acum câteva zile:
– Mami, vreau tultă dulce!
– Hai să facem împreună, vrei?
– Daaa!!! Io vreau să… să… să fac aluatul!

Și uite cu asta ne-am ocupat noi o seară întreagă de decembrie. Copiii de toate vârstele adoră să trăbăluiască în bucătărie iar plastelină mai bună ca aluatul nu există. Prin urmare, am pus niște colinde și ne-am distrat de minune dar am făcut și treabă.

Am plecat de la o rețetă mai veche de a mea, aceea de biscuiti impletiti din turta dulce.  De data aceasta însă am optat pentru niște forme mai simple, decupate și stampilate, de biscuiți.

Cum bine se vede în pozele de mai jos, după frământat, Alex a fost cel mai încantat de partea cu ștampilatul biscuiților.

Am decorat biscuiții cu boabe de merișoare și i- am înțepat, pe o parte dintre ei, cu un bețigaș chinezesc. Asta ca să putem trece un fir de ață și să împodobim bradul cu ei.

Se pot face cu 3-4 zile înainte de Crăciun. Rezisă foarte bine, timp îndelungat (2-3 săptămîni) , dacă sunt depozitați în borcane sau cutii metalice sau ceramice, închise etanș.

Dacă vrei și tu să pregătești această biscuiti din turtă dulce (fara zahar) găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare:
1 h 30 min
Timp răcire:
30 min
Timp coacere:
15 min
Număr porții:
25 – 30 buc
Dimensiune vas:
tava metalică de la cuptor

Ingrediente:

  • 200 g făină tip 650
  • 100 g făină de migdale
  • 110 g unt rece tăiat cubulețe (80% grăsime)
  • 1 ou
  • 60 g curmale hidratate (fără sâmburi) sau curmale vrac
  • 2 lingurițe ghimbir proapăt răzuit (sau 1 lingriță ghimbir uscat)
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță nucșoară măcinată
  • 1 linguriță cuișoare măcinate
  • 1/3 linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
  • 3-4 linguri apă rece
  • boabe de merisoare proaspete sau congelate (pentru decor)
Mod de preparare

PASUL 1
Amestecă într-un bol făina, sarea, ghimbirul, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele măcinate. Adaugă untul tăiat cubulețe și frământă cu vârful degetelor până obții o consistență asemănătoare cu cea a fărâmiturilor de pâine.

PASUL 2
Adaugă oul și curmalele hidratate și mărunțite bine în tocătorul electric. Continuă să frămânți punând câte o lingură de apă rece. Când se dezlipește aluatul de pe pereții bolului și poți forma o bilă, înfășoar-o în folie alimentară și pune-o în frigider pentru 30 minute.

PASUL 3
Scoate aluatul din frigider, împrăștie puțină făină pe suprafața de lucru și peste aluat și întinde-l cu ajutorul unui sucitor până capătă o grosime de aproximativ 3-5 mm.

PASUL 4
Pentru  a face biscuiții ștampilați, am decupat mai întâi aluatul iar apoi Alex a pus stampilele.

PASUL 5
Apoi am decupat și alte forme de turtă dulce (steluțe, reni, inimioare, etc) și le-am decorat cu boabe de merișoare congelate.

PASUL 6
Pentru a putea folosi biscuiții ca podoabe pentru brad, am făcut (cu ajutorul unui bețigaș), înainte de a-i coace, o gaură în fiecare.

PASUL 7
Coace-i timp de 10-15 minute la 200 de grade. După ce se răcesc, se păstrează într-un recipient ceramic, metalic sau de sticlă, timp de 2-3 săptămăni. Important este ca recipeintul să fie depozitat într-un loc uscat și răcoros, de preferat în cămară.

Dacă ai încercat acestă rețetă de biscuiti din turta dulce (fara zahar), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

10 comentarii

Andreea December 23, 2018 - 15:30

Nu am gasit pe nicaieri curmale si merisoare. 🙁
Tu de unde le-ai luat?
Multumesc!

Reply
admin February 3, 2019 - 10:22

Buna! Curmalele se gasesc in supermarket la raionul de fructe uscate. Sa te uiti pe ambalaj sa nu aiba zahar adaugat. Mie imi plac mai mult curmalele vrac fiindca sunt mai cremoase si mai mari. Le gasesti la frigider in supermarket (unde sta salata ambalata in pungi), in ladite deschise si se iau cu penseta. Se mai pot cmpara si online. Am pus eu cateva linkuri in articol, sus in lista de ingrediente. Merisoarele congelate, tot in supermarket le gasesti la raionul de fructele si legume congelate. Cred ca sunt ambalate, nu vrac.

Reply
Diana December 18, 2020 - 11:10

Se poate folosi doar faina de migdale?

Reply
admin February 15, 2021 - 08:33

Nu stiu, nu am inceract.

Reply
Eli Opran December 23, 2018 - 23:36

Biscuitii au iesit excelenti! Baietelul meu i-a mancat cu placere. Bineinteles ca a si contribuit la pregatirea lor?
Multumim pentru retetal
Sarbatori cu bine!

Reply
admin February 3, 2019 - 10:13

Multumesc si eu!

Reply
Ana December 22, 2019 - 22:04

Au iesit tare buni, multumim! Neavand rabdare sa se hidrateze curmalele, am folosit miere ??Se poate folosi faina integrala in locul celei albe 650? Daca da, ce cantitate?

Reply
admin January 31, 2020 - 17:29

Se poate, doar ca exista riscul sa fie foarte greu de intins si decupat. Aluatul iese mai sfaramicios si se dezintegreaza usor. As merge pe 1/2 faina alba si 1/2 faina integrala mai degraba. 😉

Reply
Camelia December 23, 2019 - 17:43

Bună! Se pot inlocui cele 60g curmale cu 60g banana?

Reply
admin January 31, 2020 - 17:28

Nu stiu, nu am incercat.

Reply

Lasa un comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy