Ouă de Paște vopsite ecologic

aprilie 5, 2018
Ouă de Paște vopsite ecologic

Acest post a fost citit de 73 ori!

În fiecare an, de Paște, de abia aștept să mă ocup de aceste oua vopsite ecologic. Anul acesta, pe lângă cele colorate cu ajutorul în foilor de ceapă roșie și galbenă, anul acesta am încercat și alte variante, cum ar fi colorarea cu varză roșie. Procesul de vopsire a fost prezentat și într-un material video, la Antena 1, la emisiunea „Prietenii de la 11”

Ouăle vopsite în acest fel sunt non-toxice, ecologice, baby friendly și amuzant de realizat.

Intensitatea culorii depinde în mare parte de cantitatea de foi de ceapă utilizată și de timpul în care sunt lăsate în soluția obținută. Cele galbene pot da de la o nuanță deschisă de galben până la una foarte închisă sau chiar roșie, dacă sunt foarte multe coji. În același fel, cojile roșii produc de la ouă roșii până la maro închis.

În cazul sfeclei, nuanța de albastru poate fi foarte deschisă sau extrem de intensă, dacă ouăle stau mai mult timp în soluție.

Cu o lună înainte ar trebui să începi să strângi frunzele de ceapă. Cel mai bine e ca, de fiecare dată când cumperi ceapă de la supermarket să iei în plus cât mai multe coji.

Pentru mine nu există activitate mai relaxanta de Paște decât colorarea acestor ouă. Deocamdată cel mic m-a ajutat doar la culesul frunzelor și florilor pentru decor, dar de abia aștept să mai crească și să il pot implica și în decoratul lor. Acum s-ar fi lăsat cu prea multe ouă sparte…

Dacă vrei și tu să faci oua de Paste vopsite ecologicl, găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare:
30 min
Timp fierbere:
15 – 40 min
Număr porții:
20 – 30 ouă
Ingrediente
  • 20-30 ouă proaspete
  • foi de ceapă galbenă
  • foi de ceapă roșie
  • 250 g varză roșie
  • 1-2 linguri oțet de mere
  • 2-3 ciorapi subtiri de damă (15-20 deni)
  • sfoară
  • frunze si flori proaspete
Mod de preparare

PASUL 1
Pentru o fixare buna a culorii, ouăle trebuie mai întâi degresate. Spală-le în apă dezmorțită, cu detergent de vase, clătește-le și lasă-le să se usuce.

PASUL 2

Pregătește tot ce ai nevoie.

  • Taie fâșii de 7-10 cm din fiecare ciorap.
  • Culege frunze si flori proaspete. Cel mai des folosesc trifoi, păpădie, frunze de iarbă, etc.
  • Sortează ouăle: cele mai albe păstrează-le pentru colorarea cu varză roșie și pentru foile galbene iar cele mai maronii pentru colorarea cu foile roșii de ceapă.
  • Pregătește trei vase de 3-4 l și pune în două dintre ele foile de ceapă galbenă, respectiv roșie, până la ¼ din înălțimea lor. Cu cât sunt mai multe coji cu atât culoare va fi mai intensă. În cel de-al treile vas pune varza tocată grosier.

PASUL 3
Fixează câte o frunză pe fiecare ou și învelește-l în ciorap. Strange bine materialul și leagă-l cu sfoară.

PASUL 4
Pentru a obține culoarea galbenă și roșie, pune o parte din ouăle mai albe în vasul cu foi de ceapă galbenă iar pe cele mai maronii în cele cu foi roșii. Toarnă apă până se acoperă totul și  asigură-te ca frunzele sunt bine amestecate printre ouă. Lasă-le să fiarbă 10-15 minute.

PASUL 5
Când sunt gata, scoate ouăle pe o tavă, așteaptă 5-10 minute și curăță-le.

PASUL 6
Pentru a le da luciu, folosește un șervețel îmbibat în ulei de măsline.

PASUL 7
Pentru a obține culoarea albastră, pune restul de ouă albe împreună cu varza tăiată și 1-2 linguri oțet într-o oală.  Toarnă apă până se acoperă totul și  asigură-te ca varza este bine amestecată printre ouă. Lasă totul să fiarbă timp de 30-45 minute la foc foarte mic. Dacă vrei o culoare mai intensă, după ce stingi focul ouăle pot rămâne în oală 30-60 minute, câteva ore sau chiar peste noapte, pentru a se impregna mai bine.

Coșulețele pentru ouă din ultimele imagini, au fost create de prietena mea Ana, de la IDEA FIORI.

Dacă ai încercat aceste ouă de Paște vopsite ecologic, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close