Supă dulce de pui cu tăiței de casă

de admin
4 comentarii

Cred că nu există supă pe care să o mănânce mai cu poftă micuțul meu ca supa dulce de pui cu taitei de casa. Dacă mai e făcută și după rețeta mamei mele (aka buni), iese cu atât mai gustoasă. Trebuie să recunosc că, până să aflu care e secretul ei, oricât am încercat să îi fac copilului supa, nu ieșea la fel de bună.

Cum se face o supă dulce de pui cu adevărat gustoasă și hrănitoare.

  • folosește ingrediente de calitate, de la carnea de  găină sau un pui, care este de preferat să fie de țară sau ecologică, până la legumele care ar fi bine să fie procurate din surse sigure, de la țară, din piață sau magazine bio.
  • utilizează toată pasărea în prepararea supei (curățată de pene, măruntaie și tăiata, bineînțeles). Se pare că pielea, oasele și țesutul conectiv fac supa mai gelatinoasă, mai bogată în gust și nutrienți.
  • gătește supa la foc foarte mic, timp de 3 ore. Doar așa obții o supă clară (altfel iese tulbure), se păstrează nutrienții și supa devine aromată.

În perioada virozelor sau răcelilor nimic nu se compară cu efectele benefice pe care le are supa dulce de pui cu tăiței de casă asupra organismului. De aceea este nelipsită din meniul nostru!

O vorbă din bătrâni zice că supa dulce de pui este leacul perfect atunci când răcim. Nici nu e de mirare. Carnea de pui conține un amino acid numit cisteină, care ajută la fluidificarea mucusului,  iar lichidul cald contribuie la hidratarea căilor respiratorii superioare și previne inflamarea și congestionarea căilor respiratorii superioare.

Până și bebelușii (+ 6 luni), proaspăt diversificați, se pot bucura de supa dulce de pui.

Atunci când vrei să prepari supa pentru bebeluș, nu este nevoie să fiebi carnea separat sau să arunci apa în care aceasta a fiert prima dată. Treaba cu toxinele este doar un mit, fără bază stiințifică. Nu faci decât să arunci o bună parte din nutrienți, iar rezultatul final este o apă chioară. Dacă se formează spumă, o îndepărtezi pur si simplu cu ajutorul unei spatule.

Alex s-a bucurat de ea încă de la începutu autodiversificării. O preparam fără sare. Când era gata, nu trebuia decât să îi dau un pai pentru a sorbi zeama, iar carnea i-o serveam fâșii și legumele le tăiam bastonașe. De aceea, în momentul în care pun legumele la fiert, le pun întregi sau tăiate în jumătate.

Cu tăițeii am avut mai mult de furcă la început, până a reușit să îi ia cu degețelele (pe la 9 luni) sau direct în lingură (după 1-1,5 ani). Chiar și așa, am preferat să îi fac în casă. În felul astă aveam siguranța că nu conțin și altceva decât făină și ouă proaspete de țară.

Tăițeii nu sunt greu de făcut și, dacă îi lași la uscat, îi poți depozita într-o cutie din carton și folosi timp de 6 luni, ori de câte ori ai nevoie.

Supa de pui sau de găină are foarte multe alte beneficii.
•    Conține aminoacizi, colagen, gelatină și minerale (calciu, magneziu, fosfor, etc.) pe care organismul le abosoarbe cu ușurință.
•    Colagenul ajută la formarea țesutului conjunctiv ( cel care asigură conexiunea dintre celule, țesuturi sau organe) si sigilează mucoasa gastrointestinală. Structura sa tip gel, contribuie și la sănătatea articulației și oaselor.
•    Gelatina protejează și vindecă mucoasa tubului digestiv și ajută la asimilarea nutrienților.
•    Atunci cand supa de pui e consumată în timpul virozelor respiratorii, aceasta ameliorează simptomele.
•    Stimulează vindecarea articulatii lor si reduce inflamatia.
•    Oasele sunt mai sănătoase datoriă conținutului de magneziu, calciu si fosfor.

Daca faci o cantitate mai mare de supă o poți congela pentru o perioadă de maxim 3 luni.

Supa de pui este o bază bună pentru o serie de alte preparate: supe cremă, risotto, orez cu legume, etc.

Ce altceva mai mâncăm în perioada răcelilor și virozelor

Printre preparatele pe care le consumăm noi în perioada răcelilor și virozelor se numără și cele care conțin ghimbir, cum ar fi această supă cremă de dovleac cu ghimbir si coriandu sau cat mai multe fructe proaspete. De obicei le combinăm pe toate intr-o salată cum este această salată colorată de fructe. Evităm produsele lactate, pe cele foarte grase sau foarte dulci. Din experiența noastră, nu fac decât să îngreuneze digestia, să întrețină inflamația și să congestioneze.

Dacă vrei să afli cum se face cea mai gustoasă supă dulce de pui cu tăiței de casă, e foarte simplu, nu trebuie decât să urmezi pașii de mai jos.

Timp preparare:
30 min
Timp fierbere:
3 h
Număr porții:
10 – 12 farfurii
Dimensiune vas:
30 cm – oală 12 l

Pentru supă:

  • carne de găină/pui (preferabil de țară) cu tot cu oase
  • 1 ceapă mare
  • 500 g radacina Morcovi
  • 300g radăcina pătrunjel și păstărnac
  • 10 boabe piper
  • 1 gulie
  • 1 rădăcina țelină (200g)
  • 6-8 l apa (depinde cât de concentrată vrei supa)
  • 1 ardei capia
  • sare (doar peste vârsta de 1 an)

Pentru tăiței:

  • 2 ouă ecologice
  • 6 linguri cu vârf de făină tip 650 sau tip 000
  • sare (doar peste vârsta de 1 an)
Mod de preparare

PASUL 1
Atunci când cumperi carnea, cel mai bine ar fi să găsești o pasăre deja curățată de pene și cu măruntaiele scoase. Astfel, nu îți rămâne decât să o tranșezi, să tai aripile, pieptul , pulpele, gâtul.

Pune apa la fiert într-o oală de inox, iar când clocotește adaugă mai întâi carnea, ceapa și sarea.

PASUL 2
Dupa 1 oră, pune restul de legume și lasă- le să fiarbă încă 2 ore la foc foarte mic.

PASUL 3
Până fierbe supa, poți face tăițeii. Cerne 4 linguri de făină într-un bol metalic și amestecă cu sarea (doar peste vârsta de 1 an). Adaugă ouăle și încorporează făina, cu ajutorul mâinilor, până se omogenizează.

aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta

PASUL 4

Transferă aluatul pe o suprafață pe care ai cernut în prealabil celelalte 2 linguri de făină. Frământă aluatul câteva minute, învârtindu-l pe toate părțile constant, pe masă, pentru a îngloba restul de făină, până capătă o textură nici prea moale, nici prea fermă, devine elastic și usor de modelat. Aluatul nu trebuie să fie prea umed, să nu se lipească nici de suprafața de lucru și nici de mâini. Elasticitatea lui poate fi testată ușor. Dacă acesta tinde să revină la forma inițială de fiecare dată când îl modelezi, înseamnă că are consistența corectă. Ar trebui să se comporte ca un nisip kinetic de calitate.

aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta

PASUL 5

Când e gata și poți forma o bilă taie aluatul în două bucăți. O jumătate pune-o deoparte, cu fața secționată în jos,  într-un bol acoperit cu folie alimentară. Cealaltă jumătate o așezi tot cu fața secționată în jos, pe suprafața de lucru pe care presari mai întâi făină.

aluat ravioli spanac ricotta

PASUL 6

Apasă cu podul palmei centrul aluatului iar apoi întinde-l cu ajutorul unui sucitor lung (50-60 cm). După ce ai întins puțin aluatul, rulează-l în jurul sucitorului și apasă în același timp, până ajungi în capătul opus al foii, moment în care ridici sucitor de pe blat și derulezi foaia. Poți să te oprești din întins atunci când foaia a ajuns la un diametru de aproximativ 40-50 cm și o grosime de 1 mm.

aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta

PASUL 7

Trebuie să împături ușor o latură a foii de aluat spre centru, apoi cealaltă latură, până când se întâlnesc la mijloc. Pliază o parte din aluatul rulat peste cealată parte, fără să apeși. Taie cu mișcări rapide și bine definite aluatul în felii subțiri de 2 mm, cu ajutorul unui cuțit foarte ascuțit.  Desfășoară imediat tăițeii rezultați. Dacă aștepți prea mult vor rămâne lipiți unii de alții. Întinde rotocoalele de tăiței la uscat puțin înainte de a le folosi, pe un prosop de bucătărie. La nevoie, mai poți presăra puțină făină peste ele. Dacă vrei să le folosești și cu altă ocazie, lasă-le să se usuce complet (1-2 zile) și transferă-le-le intr-o cutie de carton care are capac. Dacă o depozitezi într-un loc uscat, întunecat și răcoros, tăițeii se păstrează foarte bine între 3-6 luni.

PASUL 8
Cand e gata, servește-o imediat cu taitei de casa sau din comerț, garnisita cu frunze de patrunjel. Fierbe tăițeii timp de 2 minute în supa clocotită.

Dacă ai încercat acestă rețetă de supa dulce de pui cu taitei de casa, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

4 comentarii

Larisa January 10, 2018 - 02:15

Bună, Alina. În cele 3 ore în care fierbem carnea folosim capacul la oală? Rămânem fără apă, altfel?

Reply
Larisa January 10, 2018 - 02:17

Bună, Alina. În cele 3 ore în care fierbem carnea folosim capacul la oală? Rămânem fără apă, altfel?

Reply
Alina food blogger at Mamamag January 14, 2018 - 10:21

Depinde ce vrei sa obtii. Pentru o supa mai dialuata poti pune capacul. De asemenea vor fierbe toate putin mai repede. Fara capac nu va scadea apa de tot ci doar putin, va iesi o supa mai concentrata si trebuie prelungit probabil putin timpul de fierbere. Se verifica spre final. Daca se desprinde usor carnea de pe oase, inseamna ca este fiarta bine. 😉

Reply
Larisa January 10, 2018 - 02:18

Bună, Alina. În cele 3 ore în care fierbem carnea folosim capacul? Rămânem fără apă, altfel?

Reply

Lasa un comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy