Tort cu visine si crema de ricotta, mascarpone si vanilie

ianuarie 26, 2017
Tort cu visine si crema de ricotta, mascarpone si vanilie

Acest post a fost citit de 304 ori!

Un alt tort fara zahar, care poate fi preparat cu ocazia aniversarii primului an, este acest tort cu visine si crema de ricotta, mascarpone si vanilie, al carui blat este indulcit doar cu banane, insiropat cu aroma visinelor coapte iar crema contine zeama de portocala si putina miere.

Deși pare destul de sofisticat și greu de realizat, decorul este din fructe uscate (zmeură, măr și portocală), vișine și fistic crud mărunțit. Feliile de măr și portocală se pot usca în cuptorul setat la temperatură mică iar zmeura uscată se achiziționeză din comerț.

Timp preparare: 1 h  30 min

Timp coacere: 1h 45 min

Număr porții: 20 buc. (felii de 175 g)

Ingrediente
Pentru blaturi
  • 9 ouă ecologice
  • 250 g ( 9 linguri cu vârf)  făină tip 000 sau tip 650
  • 3 linguri ulei de cocos
  • 4 linguri nucă măcinată
  • 3 linguri carob (pudră de roșcove)
  • 500 g vișine sau cireșe proaspete sau congelate
  • 4 banane bine coapte
  • 1 plic ½ praf de copt (opțional)
Pentru crema
  • 1 kg mascarpone
  • 250 g ricotta
  • 200 g iaurt gras
  • 3 linguri de miere
  • zeama de la ½ lămâie
  • zeama de la ½ portocală
  • 2 batoane de vanilie
  • 1 portocală tăiată cubulețe mici
Pentru decor
  • 1 portocală (feliată și uscată)
  • 1 măr (feliat și uscat)
  • fistic crud nesărat (mărunțit)
  • zmeură uscată
  • vișine sau cireșe proaspete
Mod de preparare

TIPS & TRICKS
Pentru că am vrut ca vișinele să constituie un strat distinct, nu le-am încorporat în aluatul crud înainte de a-l turna în tava de copt, ci am copt separat fiecare blat în parte și am așezat peste două dintre ele un strat de vișine, înainte de a pune tava în cuptor. Cu toate astea, pentru rapiditate și economie de timp, poți coace un singur blat mai înalt, pe care îl vei secționa de 2 ori, pentru a obține cele 3 foi. În acest caz, vișinele se pot pune în întreaga cantitate de aluat, înainte de a-l turna în tava de copt.
Diametrul tăvii folosite este de 21 cm. Se poate folosi o tavă cu diametrul mai mare sau mai mic, rezultănd, după caz, un tort mai aplatizat sau mai inalt.

PASUL 1
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade fără ventilator.

PASUL 2
Pentru ca e vorba de 3 blaturi, împarte toate ingredientele pentru aluat în 3 părți egale, cu excepția cantității de cireșe, care se împarte în două. În cazul în care vrei să faci un singur blat, pe care să-l sectionezi ulterior, utilizează toată cantitatea de ingrediente.

PASUL 3
Pentru a face primul blat, pisează o banană și ½ cu ajutorul unei furculițe, amestec-o cu 1 lingură ulei de cocos și 1 lingură carob și pune amestecul deoparte.

PASUL 4
Separă 3 albușuri de gălbenușuri. Cu ajutorul unui mixer (cel pe care îl folosesc eu este acesta), bate albușurile spumă, apoi adaugă rând pe rând, câte un gălbenuș, la distanță de 20 de secunde între ele.

PASUL 5
Setează mixerul pe o treaptă mai mică (1-2) și cerne ușor 3 linguri de făină și praful de copt peste ouă. Aluatul trebuie să se păstreze pufos.

PASUL 6
Cu ajutorul unei spatule (eu folosesc una din silicon, similară cu aceasta), cu mișcări verticale, încorporează amestecul de banană, carob și ulei, apoi 2 linguri de nucă măcinată.

PASUL 7
Toarnă aluatul într-o tavă cu diametrul de 21 cm și fund detașabil, tapetată cu hârtie de copt. În cazul în care folosești vișine congelate, tăvălește-le în puțină făină (pentru a absorbi excesul de lichid la coacere) și așează-le una câte una peste aluat. Pune tava în cuptor pentru 35-40 de minute sau până începe să se rumenească. La nevoie, la jumătatea timpului de copt, poți seta cuptorul la 180 de grade cu ventilator, pentru a ajuta la evaporarea lichidului lăsat de fructe.

PASUL 8
Repetă procedeul și pentru al doilea și al treilea blat, cu excepția faptului că ultimul blat nu va mai fi acoperit cu vișine.

PASUL 9
Acum e momentul să pui la uscat în cuptorul preîncălzit la 150 de grade, timp de 1-2 ore, feliile de portocală și măr. Pentru a câștiga timp, acest lucru se poate face cu o zi înainte.

PASUL 10
Pentru cremă, amestecă toate ingredientele, în afară de cubulețele de portocală,cu ajutorul unui mixer. Pune deoparte 1/3 din cremă și în cantitatea rămasă, adaugă portocala. Pune crema la rece pentru cel puțin 30 de minute.

PASUL 11
Pentru a asambla tortul, blaturile trebuie să fie complet reci. Așează un blat cu vișine pe un suport sau platou și acoperă-l cu ½ din crema cu fructe.

PASUL 12
Pune al doilea blat cu vișine peste cremă și repetă procedeul.

PASUL 13
 Ultimul blat, simplu, întoarce-l cu partea inferioară în sus (cu cea care a facut contact cu tava de copt), pentru a obține un aspect mai finisat.

PASUL 14
Acoperă întreg tortul cu crema rămasă, păstrând câteva linguri de cremă pentru ornat.

PASUL 15
Decorează partea superioară cu crema rămasă folosind un con pentru ornat (pos și dui).

PASUL 13
Poți decora tortul ca în imaginile de mai jos, cu felii uscate de portocală și măr, zmeură uscată, fistic și frunze de mentă sau cu alte fructe proaspete de sezon. Zmeura am cumpărat-o gata uscată. Se cheamă zmeură liofilizată și o găsești aici.

Dacă ai încercat acestă rețetă de tort cu visine si crema de ricotta, mascarpone si vanilie, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close