Brioșe cu pere, gutui și mac

Aceste briose cu pere, gutui si mac sunt niște gustări excelente pentru copii în sezonul rece, alături de brioșele cu mere, nuci, ghimbir și scorțișoară sau de brioșele cu dovleac și scorțișoară.

Când văd gutui mă cuprinde imediat melancolia.

Îmi amintesc că eram copil și că, în curtea bunicilor, lângă fântâna de la poartă, era un gutui vesnic împovărat cu fructe. Mereu mă minunam de roadele lui bizare, acoperite de un puf cafeniu, cărora le lua parcă prea mult să se coacă. Aratau ca niște surate mai zdravene și mai necioplite de-ale merelor și perelor.

Le culegeam toamna târziu și tronau iarna toată pe hârtie de ziar, sus pe dulap, într-una din încăperile neîncălzite din casă, ca niște mărturii ale verii ce a trecut prea repede. Dacă nu le transforma mama  sau bunica în marmeladă, rezistau acolo mult și bine. Asta fiindcă nici nu le prea mâncam crude. Consistența lor, faptul că sunt tari și mai puțin zemoase, le face mai potrivite pentru preparatele coapte sau fierte.

Ce nu mai știam atunci era faptul că gutuile au beneficii surprinzătoare. Sunt bogate în fibre, potasiu și vitamina C.

Zilele trecute, în timp ce eram în magazinul Natura lui Kapi, mi-au căzut ochii pe gutuile lor bio. Nu am putult pleca de acolo fără să cumpăr și eu două.  M-am tot gândit cum aș putea să le pun mai bine în valoare și, evident, primul gând a fost să le înglobez în niște brioșe dulci și aromate.

Aceste brioșe cu pere, gutui și mac sunt baby-friendly și pot fi consumate înca de la 6 luni.

Pe lângă gutuie, pentru un plus de dulceață, am folosit și o pară. Perele sunt un înlocuitor foarte bun al merelor în preparatele la cuptor, iar gustul lor dulce natural le transformă într-un bun substitut al zahărului. Ele se pot înlocui însă, cu succes, cu mere sau banane. De asemenea acestea sunt bogate în fibre, vitamina C și antioxidanți.

Am adăugat și mac, sursă excelentă de calciu și fosfor, acizi grași, în special acid oleic (Omega-9) și acid linoleic (Omega-3), grăsimi mononesaturate și fier. Semințele de mac au un potențial alergenic scăzut. Cu toate acestea, se recomandă introducerea lor în alimentația celor mici, separat de alte ingredinte cu potențial alergic (semințe, nuci, etc), pentru a putea urmări o eventuală reacție a organismului.

Dacă vrei să prepari și tu rețeta de briose cu pere, gutui și mac, găsești mai jos lista de ingredinte și pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Timp preparare:
30 min
Timp coacere:
35 – 40 min
Număr porții:
10 – 12 buc
Dimensiune vas:
forme din silicon individuale

Ingrediente:

  • 150 g faina de grău tip 650
  • 3 oua ecologice *
  • 1 pară (sau măr/banană) *
  • 1 gutuie bio *
  • 1 păstaie de vanilie sau vanilie măcinată
  • 1 lingura de mac
  • praf de copt (opțional)
  • 1 lingură ulei de cocos sau unt topit
  • 1 lingură zeamă de lămâie bio*

Note:

*  Mă aprovizionez cu ouă și fructe ecologice certificate din magazinul Natura lui Kapi, de pe Mihai Bravu, nr.140, București

Mod de preparare

PASUL 1
Spală lămâia, para și gutuia. Curăță gutuia de coajă și împarte-o în două. Taie o jumătate în cubulețe mici, pune o lingură de zeamă de lămâie peste ele si pune-le deoparte. Le vei presăra peste brioșe, înainte de a le coace. Cealaltă jumătate, împreună cu para, mărunțește-o cu ajutorul unui tocător electric, până obții un piure. Adaugă uleiul de cocos (sau untul) și conținutul păstăii de vanilie.

PASUL 2
Separă albușurile de gălbenușuri și bate- le spumă, cu ajutorul unui mixer (cel pe care îl folosesc eu este acesta). Adaugă, pe rând, gălbenușurile, amestecând continuu. Apoi, setează mixerul la cea mai mică viteză și cerne ușor făina și praful de copt peste ouă.

PASUL 3
Cu ajutorul unei spatule (eu folosesc una din silicon, similară cu aceasta) încorporează amestecul de fructe și macul în aluat, amestecând ușor, cu mișcări verticale, pentru a păstra compoziția pufoasă.

PASUL 4
Distribuie aluatul în formele de brioșe și presară cubulețele de gutuie. Pentru ca brioșele să se desprindă ușor după coacere, îți recomand să folosești forme individuale din silicon sau o tavă, tot de silicon, ca cea de aici.

PASUL 5
Coace totul la 170 de grade, fără ventilator, timp de 35-40 min sau până se rumenesc brioșele la suprafață.

Dacă ai încercat acestă rețetă de brioșe cu pere, gutui si mac, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

În cazul în care vrei să prepari această rețetă cu ingrediente bio certificate, poți să le achiziționezi de pe pe siteul magazinului Natura lui Kapi sau direct din magazinul de pe Mihai Bravu, nr. 140, București.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Lasa un comentariu