crumble cu piersici și prune

Presimt că voi face destul de des acest crumble cu piersici și prune în lunile reci ce vor urma, dar nu musai cu aceleași fructe.  Deja simt mireasma împrăștiată în toată casa de unul cu mere, de exemplu.

Cumble-ul este un desert de origine britanică, un soi de budincă din fructe și aluat fărâmicios.

Ai nevoie de doar două boluri pentru tot procesul de preparare. Nu este nevoie să ungi tava sau sa o tapetezi cu hârtie de copt. Practic arunci niște fructe tăiate cubulețe într-o tavă (sau două) și frămânți fix 3 minute un aluat fărâmicios (făină și unt) pe care îl presari peste fructe, fără să-l întinzi în prealabil.

Această rețetă de crumble cu piersici și prune este extrem de simplă și rapidă. Nu ai cum să dai greș cu ea.

Dacă chiar vrei să te complici nițel sau să plusezi un pic la capitolul beneficii pentru sănătate și ai așa ceva prin casă, împrăștie pe deasupra câteva semințe, nuci măcinate sau tocate și fulgi de tot felul (numai de găină să nu fie).

În plus, toată treaba stă la cuptor foarte puțin, între 25-30 min sau până se rumenește și se crocănțește partea de deasupra iar fructele se înăbușe ușor în sucul propriu.

După coacere, fructe se înmoaie exact cât trebuie, se îndulcesc și capătă o ușoară consistență de gem care se potrivește la fix cu textura aluatului fărâmicios și crocant.

Dacă stai prost la capitolul timp și răbdare, ai o grămadă de fructe care așteaptă de pomană să fie consumate cumva și toată familia are poftă de ceva dulce, eu zic că e rost de un crumble.

În schimb, dacă ai chef de chestii mai migăloase, mai sunt vreo două rețete cu prune ce pot fi încercate, cum ar fi aceste trigoane cu prune și scorțișoară și tarta cu prune și migdale. Cu piersici am mai făcut și tort cu cremă de iaurt și mascarpone.

Timp preparare:
25 min
Timp coacere:
25-30 min
Număr porții:
6 pers.
Dimensiune vas:
1 vas ceramic rotund (diam. 15 cm) + 1 vas ceramic oval (14×24 cm)
Timp răcire:
15 min

Pentru aluat

  • 150 g unt
  • 150 g faină tip 650
  • 50 g nuci măcinate și tocate
  • 50 g migdale măcinate
  • 50 g fulgi de ovăz sau de hrișcă

Pentru umplutură

  • 500 g piersici
  • 300 g prune
  • 1 lingură făină tip 650
  • 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță cardamon măcinat

 

Pentru decor (opțional)

  • 2 linguri fulgi de cocos
  • 2 linguri semințe de floarea soarelui
  • 2 linguri semințe de dovleac
Mod de preparare

PASUL 1

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade fără ventilator. Spală, curăță de sâmburi și taie cubulețe piersicile și prunele.

PASUL 2

Amestecă fructele cu o lingură de făină, scorțișoară și cardamon. Transferă fructele în două vase ceramice termorezistente. Cum spuneam mai sus, nu am uns vasele cu unt și nicinu le-am tapetat cu hârtie de copt sau făină.

PASUL 3

Pentru a face aluatul, pune făina, fulgii de ovăz, nucile și migdalele măcinate într-un bol, împreună cu untul rece tăiat cubulețe și frământă cu vărful degetelor, timp de câteva minute, fără a insista prea mult.

PASUL 4

Presară bucățele de aluat peste fructe și decorează cu semințe și fulgi. Pune totul la cuptor preîncălzit la 180 de grade fără ventilator, timp de 25-30 minute sau până când se rumenește ușor crusta de deasupra.

Tips&Tricks

  • Cel mai bine este să devorezi acest crumble cu piersici și prune cât este cald. Lasă-l se răcească măcar 10 minute înainte de a-l servi.
  • Se potrivește de minune cu înghețată de vanilie de casă, fără zahăr.
  • Se poate păstra la frigider timp de 2-3 zile, acoperit cu folie alimentară.
crumble cu piersici și prune

Dacă ai încercat acest crumble cu piersici și prune, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Lasa un comentariu