Cum voi aranja masa de Revelion și ce bunătăți voi pregăti

de admin
0 comentariu

De ceva vreme m-am tot gândit la cum voi aranja masa de Revelion si ce bunatati voi pregati, astfel încât să nu îmi ia foarte mult timp, să am un meniu potrivit pentru copii și să pot face cât mai multe lucruri din vreme. Abia azi mi-am făcut planul.  Dacă te “macină” și pe tine aceleași gânduri, sper să găsești un strop de inspirație în articolul meu.

Mai întai, hai să îți spun cum am aranjat eu masa, în 20 de minute, cu ce aveam prin casă, fără a cumpăra mare lucru.

Când ai copil mic, de cele mai multe ori, îți petreci Revelionul acasă cu familia. Dacă vrei să ai masa impodobită de sărbătoare, cu ajutorul câtorva elemente, pe care cu siguranță le ai deja sau le poți procura foarte ușor, poți încropi un aranjament în ton cu ocazia. În cel mai bun caz, nu trebuie să cumperi absolut nimic, ci doar să împrovizezi cu tot ce ai la îndemână.

Important este să respecți câteva principii:

  1. Folosește un fond sau culoare de bază, neutră și 2-3 culori accent. Am ales o față de masă simplă, albă cu model uniform (carouri), peste care am așezat un șervet (pe care îl aveam deja), îngust și lung, într-o culoare contrastantă dar neutră (gri închis). Îmi doream un aranjament minimalist, în culori puține;
  2. Alege un stil. Am mers pe stilul minimalist cu accente rustice. M-am ghidat după stilul casei. Alege accesoriile în funcție de stilul casei în care locuiești, fie că este clasic, industrial, retro, eclectic, provencal sau scandinav. În acest fel te poți folosi cu ușurință de obiecte de decor pe care le ai deja, fără a face alte cumpărături. Eu de exemplu am folosit sfoara și conurile de brad pentru a da o notă rustică. În ultimul moment am adăugat conurile, pe care le culesesem împreună cu Alex, toamna asta, în timpul plimbărilor noastre prin parc;
  3. Pune-ți amprenta personală și creează un detaliu inedit. Mi s-a părut mai drăguț  să așez șervețele în farfurie și să le leg împreună cu o crenguță mică de brad.

În final, am folosit sfoara, fața de masă, șervetul, vesela, tacâmurile, paharele, suporturile de lumânări și lumânările din dotare. Am cumpărat doar șervețelele, crengile de brad, frunzele de eucalipt și ciorchinele de măceșe.
Aranjamentul central, din crengi de brad, se poate face mult mai mic. Eu am exagerat puțin, de dragul artei.

Dacă ai copil mic (sub 3 ani) îți recomand să plasezi la distanță sau să te ferești de elemente de decor în care acesta se poate răni (arde, înțepa, tăia, etc) sau pe care le poate înghiți (pentru a elimina riscul de înec).

Deși sunt convinsă că le cunoști deja, nu strică să ne reamintim câteva reguli de bază pentru punerea unei mese informale (cele formale au mult mai multe elemente si reguli):

  • Tacâmurile se așeză în ordinea în care se utilizează, de la exterior spre centru (spre farfurie);
  • Cuțitele si lingurile se poziționează în dreapta, furculițele în stânga, iar lingurițele/furculițele pentru desert în partea de sus a farfuriei;
  • Șervețelele se așează în partea stângă a furculiței sau pe farfurie;
  • Paharele se pun pe partea dreaptă, în fața vârfului lamei cuțitului;
  • Cuțitul se orientează cu lama spre farfurie;
  • Aranjamentele  florale sau lumânările este de preferat să se oprească sub nivelul ochilor, ca să nu impiedice mesenii să se vadă între ei.
Timp preparare:
20 min
Număr porții:
4 adulți și 1 copil

Pentru masă:

  • o față de masă într-o culoare sau cu model uniform (culoare deschisă sau închisă)
  • un napron/șervet lung în contrast cu fața de masă
  • farfurii simple (albe, gri, negre, etc)
  • câte un pachet de șervețele în două culori
  • sfoară
  • foarfecă
  • puțină răbdare…;)

Pentru aranjament:

  • 2 crengi de brad
  • 6-7 conuri de brad
  • 3 lumânări cilindrice mari
  • 2 suporturi de lumânări înalte (opace sau transparente) plus lumânările
  • câteva globuri foarte mici (roșii, argintii, aurii, albe, etc) sau ciorchine de măceșe decorative
  • 3 crengi de eucalipt
Mod de preparare

PASUL 1
Întinde fața de masă, având grijă să fie perfect centrată pe suprafața mesei, apoi așează napronul pe axul acesteia. Taie crengile de brad și așează-le pe centrul mesei.

PASUL 2
Taie crenguțe de brad, bucăți de sfoara de 20-30 cm și pliază câte 2 colturi opuse ale șervețelelor albe. Suprapune șervețelele albe peste cele gri, apoi așează crenguțele în centrul lor și leagă totul cu sfoară.

PASUL 3
Dispune lumânările și restul decorațiunilor. Așează farfuriile, tacâmurile, paharele (conform regulilor de mai sus) și șervețelele pe centrul farfuriilor.

Tips & tricks

Poți pune câteva gustări dulci sau sărate, din loc în loc pe masă. Aici am pus biscuiți din turtă dulce (fara zahar) si mini-cozonaci cu dovleac, ghimbir si scortisoara (fara zahar).

Pentru a nu aglomera masa, plaseză platourile și sticlele pe o masă/bufet adiacent mesei principale.

Iată și câteva rețete ce pot fi pregătite pentru masa de Revelion. Majoritatea se pot face din timp, astfel încât să nu bucătărești prea mult în seara respectivă.

APERITIV

FEL PRINCIPAL

DESERT

Dacă ți-a plăcut acest articol despre cum voi aranja masa de Revelion si ce bunatati voi pregati, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Îți urez un an mai bun, sănătate și numai bucurii ! Să ne revedem cu bine!

Alina
food blogger Mamamag

Facebook comments

Lasa un comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy