Negresă cu sfeclă, carob, nuci și rodie

Aceasta negresa cu sfecla, carob, nuci si rodie este, după mine, una dintre cele mai delicioase rețete pe care le-am făcut anul acesta. Am preparat-o de curând și am servit-o unor prieteni, părinți și copii.

Când au aflat cei ce au gustat din negresă că este sfeclă în ea, au ramas mască. N-ar fi zis niciodată …

Până să am copil, singurul mod în care mâncam sfecla era fiartă, cu putin chimen si oțet. Ulterior a trebuit să mă reinventez în bucătărie și am descoperit că, de fapt, sfecla are o multime de calități numai bune de pus în valoare tot felul de preparate.

Așa au rezultat supa cremă de sfeclă si ghmbir, brioșele cu sfeclă roșie și fistic, pancakes cu sfeclă rosie si afine.

Am făcut  chiar un tort, cu unul din blaturi cu sfeclă. L-am făcut atunci când micuțul meu a împlinit 2 ani și este, până la ora asta, cea mai accesată rețeta de pe blog!

Ultima dată când a venit la noi, mama mi-a adus sfeclă din grădina lor. Am pus ochii, de pe atunci, pe cea mai mare dintre ele și, cu prima ocazie, am folosit-o în prepararea acestei negrese.

Aveam în minte gustul negreselor din copilărie, făcute de mama mea, care prepară cele mai bune prăjituri. Tare îmi doream să aducă, măcar puțin, cu ceea ce îmi aminteam. Rezultatul nu a fost foarte departe de așteptările mele.

Negresa cu sfeclă, carob, nuci și rodie este densă, cremoasă și are un gust intens, exact ca cea din copilaria mea, doar că este mult mai sănătoasă!

Dacă vrei și tu să pregătești această negresa cu sfecla, carob, nuci si rodie (fara zahar) găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare:
30 min
Timp coacere:
35 – 40 min
Număr porții:
50 de cubulețe
Dimensiune vas:
30 cm

Pentru aluat:

  • 6 ouă
  • 6 linguri cu vârf de făină tip 650 (200g)
  • 1 sfeclă mare (coaptă în cuptor sau fiartă)
  • 10 curmale fără sâmburi hidratate (optional *)
  • 1 banană sau 1 măr
  • 150 g nuci zdrobite sau măcinate
  • 2 linguri ulei de cocos sau unt topit
  • 3-4 linguri de carob/pudra de roșcove
  • 1 păstaie de vanilie
  • 10 g praf de copt (opțional)

Pentru cremă:

  • 3 banane (nu foarte coapte)
  • 2 linguri ulei de cocos sau unt topit
  • 1 păstaie de vanilie
  • 2-3 linguri de carob
  • 5 curmale fără sâmburi hidratate

Pentru decor:

  • 50 g nuci zdrobite sau măcinate **
  • boabele de la 1/2 rodie ***

Note:

* Curmalele și fructele uscate în general au un conținut ridicat de zaharuri, prin urmare, în special sub vârsta de 2-3 ani este recomandată evitarea sau consumul limitat al acestora. Dacă vrei să oferi negresa bebelușilor (+6 luni) ele pot fi omise în întregime.

** Sub vârsta de 3 ani se recomandă măcinarea nucilor pentru a preveni riscul de înec.

*** Sub vârsta de 3 ani, daca cel mic nu le poate gestiona, boabele de rodie pot fi omise sau înlocuite cu alte fructe, pentru a preveni riscul de înec.

Mod de preparare

PASUL 1
Curăță de coajă și taie sfecla cuburi, apoi pune-o în vasul unui tocător electric, alături de banana (tăiată felii) sau mărul (curățat si tăiat cubulețe) și curmale (opțional). Mixează până obții o pastă omogenă.

PASUL 2
Separă albușurile de gălbenușuri și bate- le spumă, cu ajutorul unui mixer (cel pe care îl folosesc eu este acesta). Adaugă, pe rând, gălbenușurile, amestecând continuu. Apoi, setează mixerul la cea mai mică viteză și presară ușor făina cernută și praful de copt peste ouă. Prefer să păstrez 2 linguri de făină și să le încorporez cu spatula, în momentul în care voi adăuga sfecla. În acest fel compoziția va râmâne mai pufoasă.

PASUL 3
Mărunțește toate nucile (și cele pentru aluat și cele pentru cremă) cu ajutorul unui cuțit sau toacă-le grosier cu ajutorul tocătorului electric.

PASUL 4
Adaugă 2 linguri de ulei cocos, 3-4 linguri de carob și miezul unei păstăi de vanilie la mixul de banană/măr cu sfeclă și amestecă.

PASUL 5
Încorporează amestecul de sfeclă și carob în aluat, apoi adugă 100 g de nucă și cerne, gradual, restul de făină. Amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule, cu mișcări lente de jos în sus, pentru a menține aluatul aerat.

PASUL 6
Tapetează cu hârtie de copt o tavă termorezistentă cu dimensiunea de 35×21 cm (eu am folosit una similară cu aceasta) și toarnă aluatul în ea. Nivelează cu o spatulă, apoi presară retsul de nucă peste aluat. Pune-l la copt la 170 de grade fără ventilator, timp de 35-40 min sau până trece testul scobitorii. Scobitoarea trebuie sa iasă uscată după ce înțepi aluatul cu ea.

PASUL 7
După ce s-a copt, scoate prăjitura din cuptor, las-o 5-10 minute în tavă apoi transferă totul pe un grătar metalic, pâne se răcește complet.

PASUL 8
Pentru a face crema, nu trebuie decât să mixezi toate ingredientele cu ajutorul unui tocător electric, până obții o textură fină și omogenă.

PASUL 9
După ce s-a răcit complet blatul, toarnă crema peste el și nivelează cu spatula.

PASUL 10
Pentru a curăța rodia, fără să stropești tot în jur, îndepărtează cele două capete ale fructului, crestează felii egale și scufundă-l pe tot într-un bol plin cu apă rece. Împarte fructul în două, ținându-l constant în apă, apoi scoate boabele cu degetele. Coaja va pluti la suprafața apei și o vei scoate cu ușurință. Boabele se strecoară ulterior.

PASUL 11
Presară boabele de rodie și nuca peste cremă, feliază prăjitura și servește-o imediat. Negresa cu sfecla, carob, nucă si rodie se poate păstra, acoperită cu folie alimentara, timp de 3-4 zile la frigider.

Dacă ai încercat acestă rețetă de negresa cu sfecla, carob, nuca si rodie (fara zahar), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

2 comentarii

Elena April 24, 2018 - 15:11

Super buna negresa! Intreaga familie s-a bucurat de ea 🙂
Urmatorul preparat pe care il voi incerca va fi cu siguranta un tort pt cel mic. Multumim!

Reply
Alina May 7, 2018 - 08:38

Mulțumesc Elena! Sunt tare curioasa ce tort vei face pentru ziua lui…

Reply

Lasa un comentariu