Pizza cu legume pentru bebeluși și copii

de admin
pizza cu legume pentru bebelusi si copii

Odată ce vei încerca aceasta rețetă simplă de pizza cu legume pentru bebelusi si copii, nu vei mai comanda acasă pizza niciodată. Este delicioasă, ai control asupra calității ingredientelor și, de ce să nu recunoaștem, este mai ieftină și este gata în timpul în care faci comanda și ajunge la ușa ta, una cumpărată.

Deși aici am mers pe o variantă simplă, doar cu legume, poți pune absolut orice topping și în cantitatea pe care ți-o dorești. Combinațiile sunt infinite.

Aliat de nădejde

Eu fac pizza ori de câte ori rămân cu câte puțin din una sau alta prin frigider. Poate fi un ardei, o jumătate de dovlecel, un pumn de măsline, câteva ciuperci sau chiar carnea rămasă de la friptura de la prânz, o bucată de mozzarella sau ceapa verde care n-a mai încăput în salata de cu o zi înainte.

Blatul de pizza suportă orice iar rezultatul este la fel de savuros,  fie că pui 2-3 ingrediente (cum e pizza margherita sau marinara) sau tot ce găsești prin frigider.

Este cina perfectă atunci când urmează să plecăm în vacanță de exemplu și vreau să golesc frigiderul fără să fiu nevoită să arunc ingrediente. Cum făină și drojdie uscată am tot timpul în casă, fac rapid aluatul și, până dospește, mărunțesc legumele și/sau carnea și răzuiesc mozzarella. În felul acesta, nici nu trebuie să cumpăr nimic în plus și să mă întreb din nou ce să fac cu ce rămâne și nici nu fac risipă de mâncare. Este ceea ce se cheamă „clean out the fridge pizza”.

Asta nu înseamnă că nu prepar pizza și cu alte ocazii. E ideală atunci când vin prieteni în vizită, în special dacă au copii, chiar și bebeluși diversificați natural/autodiversificați (+6luni). Stiu sigur că o vor gestiona ușor și că va fi apreciată. Sau in serile de weekend, după ce ne-am distrat toată ziua pe afară și ne întoarcem lihniți acasă.

În cazul în care prepari pizza pentru bebelușul tău (+ 6 luni), nu adăuga sare, măsline, porumb și folosește mozzarella proaspătă.

Un alt avantaj este faptul că îl pot implica și pe cel mic în prepararea ei. Adoră să modeleze alături de mine bucățica lui de aluat sau să asiste la mărunțitul legumelor, mai ales că poate să ciugulească câte o bucățică din fiecare.

Când știu că urmează o perioada aglomerată, fac o cantitate dublă de aluat, îl las să dospească și îl păstrez la congelator până la 3 luni. Înainte de a-l folosi trebuie doar să îl las peste noapte (12 ore) să se dezghețe în frigider.

Dacă vrei să încerci și tu rețeta de pizza cu legume, găsești lista de ingrediente și modul de preparare mai jos.

Timp preparare:
30 min
Timp dospire:
1 h
Timp coacere:
12 – 15 min
Număr porții:
4 adulți și 2 copii
Dimensiune vas:
2 tăvi dimensiunea 35 cm x 45 cm

Pentru aluat:

  • 500 g faina tip 650
  • 25 g drojdie proaspătă/ 7 g drojdie uscată sau 100 g maia proaspătă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 325 ml apă
  • 1/2 lingurița sare (doar peste vârsta de 1 an)

Pentru topping:

  • 5-6 linguri sos de roșii sau bulion făcut în casă (fara sare)
  • mozzarella răzuita sau mozzarella proapătă (sub vârsta de 1 an)
  • 2 lingurițe oregano uscat
  • 1 dovlecel mic
  • 2-3 ciuperci proaspete
  • 10-15 măsline negre (doar peste vârsta de 1 an)
  • 1 ardei capia
  • 60 g porumb congelat sau 5-6 linguri
Mod de preparare

PASUL 1
Încălzește apa într-un ibric, la maxim 40 de grade, oprește focul, apoi adaugă  drojdia și uleiul și pune vasul deoparte pentru câteva minute.

PASUL 2
Într-un bol, cerne făina, adaugă sarea și amestecă.

PASUL 3
Toarnă amestecul de drojdie cu ulei peste făina cu sare și încorporează, frământând  5-10 min, până când se desprinde aluatul de pe pereții vasului. Acoperă bolul cu un prosop textil de bucătărie și lasă aluatul să  dospească timp de 1 oră. Poți pune vasul pe radiatorul cald sau pe ușa deschisă a cuptorului încălzit la 50 de grade.

PASUL 4
Până dospește aluatul, pregătește toppingurile. Spală, curată si taie rondele sau felii subțiri (2 mm) dovlecelul, ardeiul, măslinele fără sâmburi, ciupercile, etc.

PASUL 5
Preîncalzește cuptorul la 180-200 grade, cu ventilatorul la partea inferioară.

PASUL 6
Răstoarnă aluatul pe o suprafață pe care ai presărat în prealabil puțină făină și împarte-l în două părți egale, câte una pentru fiecare tavă de pizza. Întinde cu ajutorul unui sucitor, una din bucăți, până obții o foaie cât mai subțire (3-5 mm grosime) cu laturile de 35×455 cm. Transferă foaia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

PASUL 7
Cu ajutorul unei pensule de patiserie (eu folosesc una similara cu aceasta), întinde sosul de  roșii, presară mozzarella iar apoi restul ingredientelor. Eu tai de obicei legumele în rondele subțiri sau fâșii, folosindu-mă de o răzătoare pe care o am de 15 ani.  La final, poți să mai adaugi mozzarella în plus, dacă o preferi așa cum ne place și nouă.

PASUL 8
Așeaz tava în cuptor pe a doua șină de jos și coace  pizza timp de 12-15 minute, la 180-200 de grade. Este foarte important ca ventilatorul să fie setat la partea inferioară, altfel toppingul va iesi prea uscat.

PASUL 9
Când e gata, scoate-o din cuptor, las-o câteva minute și servește-o caldă. Ca cel mic să o poată gestiona, taie felii de cu latura de  3-5 cm. Le va apuca mai ușor și va mușca din ele cu succes. Pentru a tăia mai facil pizza, îți recomand să folosești un tăietor special pentru pizza. Eu una ma chinuiam îngrozitor cu partea asta până să descopăr unealta magică.

Dacă ai încercat acestă rețetă de pizza cu legume, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. Deasemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

2 comentarii

Ramona February 4, 2019 - 15:17

Salut. Unde gasesc de cumparat sos de rosii fără sare? La fel și mozzarella fără sare? Am un bebe de 8 luni. ☺️
Mulțumesc

Reply
admin February 16, 2019 - 21:56

Îmi cer scuze ca răspund cu întârziere. Sosul de roșii îl poți face proaspăt, pe loc, in casa iar mozzarela, la fel. Din cate știu cea din magazin, ambalata, care e in suc propriu, conține atât sărurile ei naturale cât și sare adăugată. E foarte putina, dar este. Poți oricum sa cauți, poate totusi găsești. Dacă nu are sarea trecută la ingrediente, ci doar sodiu la valorile nutritive și este sub 0,4g, e ok. Înseamnă ca e sarea care apare natural in procesul de preparare. Aceasta este cantitatea maxima de sodiu admisă pana la 1 an. Vezi in linkul de mai jos la ce ma refer: https://www.nhs.uk/common-health-questions/childrens-health/how-much-salt-do-babies-and-children-need/

Reply

Lasa un comentariu