Tarta cu prune si migdale

Gustului dulce acrișor al prunelor suculente se combină atât de bine cu aroma delicată a migdalelor în această tarta cu prune si migdale. Fărăr zahăr, baby-friendly și cu un blat foarte fraged, este ideal de preparat spre sfârșitul verii.

Nota:

Daca prepari tarta special pentru cel mic (fără zahăr sau îndulcitori) dar ai vrea sa se bucure toată familia de ea, poți sa cerni zahăr pudră sau să picturi câte o linguriță de miere peste fiecare din porțiile destinate adulților.

Dacă este o tartă destinată exclusiv adulților sau copiilor mai mari de 5-6 ani, se adaugă 50 g zahăr sau alt îndulcitor în prepararea crustei și 100 g zahăr în umplutură.

Timp preparare: 40 min          Timp de coacere: 55 min

Ingrediente
Pentru crusta

250 g făină albă
125 g unt rece
50 g migdale măcinate
1 gălbenuș de ou
zeama de la 1 lime sau  ½ lămâie

Pentru umplutura

8-10 prune coapte dar ferme
100 g migdale măcinate
2 ouă și 1 albuș
100 g unt moale
2 linguri de făină albă

Mod de preparare

PASUL 1
Amestecă cu vârful degetelor făina, migdalele măcinate, zahărul (se adaugă doar dacă prepari tarta exclusiv pentru adulți sau copii mai mari de 3-4 ani) și untul rece tăiat cubulețe, până obții o compoziție sfărâmicioasă. Adaugă gălbenușul și zeama de lime și continuă să frămânți aluatul cu mâinile până când se omogenizează și îi poți da forma unei bile aplatizate. Acoperă aluatul cu o folie alimentară și pune-l în frigider până prepari umplutura.

PASUL 2
Pornește cuptorul la 160 de grade fără ventilator.

PASUL 3
Pentru umplutură, mixează untul la temperatura camerei cu gălbenușurile și cu zahărul /alt îndulcitor (se adaugă doar dacă prepari tarta exclusiv pentru adulți sau copii mai mari de 3-4 ani).

PASUL 4
Separat bate albușurile spumă cu ajutorul unui mixer și adaugă în ploaie făina. Încorporează mixul de gălbenuș și unt în albușuri și amestecă ușor, cu mișcări verticale (de sus în jos). La final adaugă migdalele măcinate.

PASUL 5
Spală prunele, taie-le în două, scoate sâmburii și taie fiecare jumătate de prună în 6 felii. Vei obține astfel 12 felii la fiecare fruct.

PASUL 6
Scoate aluatul din frigider și întinde-l cu ajutorul unui sucitor, până capătă o grosime de 5-7 mm și se formează un cerc cu diametrul mai mare cu aproximativ 5 cm decât diametrul tăvii. Eu am folosit o tava de 28 cm. Transferă aluatul în tavă și întinde-l având grijă să acoperi și marginile verticale ale acesteia.

PASUL 7
Toarnă umplutura și decorează cu feliile de prune ușor suprapuse, începând din centrul tartei și continuând circular, până acoperi toată suprafața și epuizezi toate fructele.

PASUL 8
Pune tarta în cuptorul preîncălzit la 160 de grade fără ventilator timp de 55 min. Când e gata, scoate tarta din cuptor, las-o să se răcească puțin și servește-o imediat.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Lasa un comentariu