Tort vulcan de ciocolată cu mango și fructe de pădure – pentru aniversarea de 5 ani

de admin
0 comentariu

Cum poți să faci un tort vulcan de ciocolata cu mango spectaculos (și sănătos) cu un crater adevărat, lavă și efecte luminoase, de rămân toți copiii cu gura căscată sau până unde merge o mamă când vine vorba de pasiunile copilului ei?

Știu că am declarat că nu sunt adepta mâncării preparate în diverse forme de animale, plante sau obiecte, dar am hotărât între timp să fac o excepție în cazul torturilor, la fel cum am procedat și în cazul tortului ursuleț. Să vezi de ce …

Copilul nostru are perioade când face câte o pasiune (ca să nu spun obsesie) pentru câte ceva și-s convinsă că nu-i singurul.

O vreme a fost vorba de trenuri. Numai asta vedea în jur și totul semnăna cumva cu un tren, un vagon, o șină, o locomotivă.

Mai nou, este vorba de vulcani. Fumul unui horn este cenușa vulcanului, o pătură lăsată grămadă pe pat este versantul unui vulcan, dacă cineva cunoscut pleacă în străinătate trebuie musai să verificăm dacă sunt vulcani în zona respectivă și dacă sunt activi sau nu.

Așa că mi s-a părut firesc ca și tortul lui de la 5 ani să abă formă de vulcan. M-am documentat o vreme dar tot ce-am găsit pe internet implica mult zahăr, un crater plin de bomboane multicolore, flăcări din zahăr ars și cremă plină de coloranți.

Eu voiam cu totul altceva. Am stat împreună cu mama mea (aka buni) să gândim tot procesul dinainte, fix ca pe un proiect, ca atunci când se pun un arhitect și un inginer pe treabă.

  • am copt 3 blaturi de diametre diferite
  • am decupat un crater în mijlocul lor
  • l-am umplut cu fructe
  • în loc de flăcări am folosit mango deshidratat (ideea asta mi-a dat-o o prietenă cofetar. Merci, Ștefi! 😉 )
  • l-am acoperit cu o cremă de ciocolată
  • iar lava care se scurge pe versanți am făcut-o din jeleu de zmeură și fâșii de mango proaspăt

Pentru un plus de efect, poți pune și un artificu in mijlocul vulcanului. Asigură-te mai întâi daca e permis să-l aprinzi în locul în care va avea loc aniversarea.

A ieșit un tort imens, dens și greu, de n-a putut nici măcar soțu meu să-l transporte ci a trebuit să-l cărăm cu mașinuța de golf până la foișorul  pe care l-am închiriat cu ocazia aniversării. Au mâncat pe săturate 40 de persoane din el și a rămas și pentru mai târziu.

N-a fost ușor, dar a meritat! Dacă vrei și tu să pregătești acest tort vulcan de ciocolată cu mango găsești ingredientele și pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare: 2h 30 min

Timp dospire: 60 min

Timp coacere: 1 h 30 min

Dimensiune vas: tavă copt diam. 30 cm + tăva copt diam. 24 cm + vas ceramic copt  diam. 15 cm

Număr porții: 45 pers

Timp răcire: 60 min

INGREDIENTE

       Pentru primul blat

       (tava cu diam. 30 cm)

  • 8 ouă ecologice
  • 350 g făină
  • 3 linguri ulei de cocos sau unt topit
  • 50 g pudră cacao sau carob (pudră de roșcove)
  • 4 banane
  • 6 curmale hidratate, fără sâmburi
  • 7 g praf de copt

       Pentru al doilea blat

       (tava cu diam. 24 cm)

  • 6 ouă ecologice
  • 250 g făină
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 30 g pudră cacao sau carob (pudră de roșcove)
  • 3 banane
  • 4 curmale
  • 5 g praf de copt

       Pentru al 3-lea blat

       (vas copt diam. 15 cm)

  • 3 ouă ecologice
  • 120 g făină
  • 1 lingură ulei de cocos
  • 20 g pudră cacao sau carob (pudră de roșcove)
  • 1 banana
  • 2 curmale
  • 3 g praf de copt

       Pentru decor

  • 250 g zmeură proaspătă
  • mango deshidratat
  • mure proaspete
  • frunze proaspete de mentă
  • 3 banane

       Pentru cremă:

  • 600 g alune caju (hidratate peste noapte)
  • 400 g curmale fără sâmburi (hidratate peste noapte)*
  • 2 banane
  • 3-4 linguri de carob (pudră de roșcove)
  • 3 linguri de ulei de cocos

       Pentru jeleu

  • 250 g zmeură
  • agar agar sau gelatină
  • miere (opțional)

Notă: * Curmalele au un conținut ridicat de zaharuri, prin urmare, în special sub vârsta de 2-3 ani e recomandat evitarea sau consumul limitat al acestora.

MOD DE PREPARARE

TIPS & TRICKS

1. Poți prepara și coace toate blaturile deodată sau rând pe rând, urmând pentru fiecare blat în parte pașii de mai jos.

2. În cazul în care le prepari deodată, e foarte important să le și coci în același timp.

3. Dacă lași compoziția crudă să stea prea mult, se va lăsa.

4. Blaturile se pot însiropa cu suc de portocale proaspăt stors.

5. Prepară blaturile și crema și asamblează tortul cu o zi înainte de eveniment.

6. Decorează-l în ziua evenimentului, cu câteva ore înainte de a fi servit.

PASUL 1
Pentru a face blaturile, pune în vasul blender-ului, bananele, curmalele, praful de cacao sau carob și uleiul de cocos sau untul și mărunțește-le până obții o pastă. Pune-o deoparte.

PASUL 2

Separă albușurile de gălbenușuri și bate-le spumă cu ajutorul unui mixer.  Adaugă, rând pe rând, gălbenușurile peste albușuri, la distanța de 20 de secunde între ele, mixând în continuare.

Setează apoi mixerul la trepta cea mai mică și cerne ușor făina.

PASUL 3

Cu ajutorul unei spatule din silicon, încorporează gradual amestecul de banane în aluat. Nu turna totul deodată peste compoziție și amestecă ușor, de jos în sus, astfel încât să se păstreze compoziția pufoasă.

PASUL 4

Toarnă aluatul în:

PASUL 5

Pentru a face crema, mixează toată cantitatea de curmale împreună cu cajuul, praful de cacao (sau carob) și uleiul de cocos.

PASUL 6

După ce s-au copt blaturile, scoate-le din cuptor, lasă-le 10 minute apoi, scoate-le din tavă și pune-le deoparte.

PASUL 7

Înainte de a asambla tortul lasă blaturile să se răcescă de tot. Decupează interiorul blatului mic și al celui mijlociu cu o formă cilindrică sau un pahar. Împarte crema în 5. Secționează blatul cu diametrul cel mai mare pe orizontală, așează-l pe un platou, însiropează-l (opțional) cu puțină zeamă de portocală și întinde crema, apoi așează cealaltă jumătate de blat peste cremă. Procedează la fel și pentru următoarele blaturi.

PASUL 8

Pentru a face panta versantului, decupează secțiuni triunghiulare din blatul pus deoparte si completază diferențele dintre blaturi, ca în poza de mai jos).

PASUL 9

Îmbracă tot tortul în crema rămasă.

PASUL 10

Pentru jeleul de zmeură am folosit zmeură pisată amestecată tot cu agar-agar. Dacă folosești agar, pune 2 lingurițe în 50 ml apă. Lasă amestecul deoparte pentru 10 minute apoi amestecă-l cu zmeura, toarnă-l în tavă și lasă-l la frigider 2-3 ore sau peste noapte, să se întărească. Dacă folosești gelatina clasică, prepară jeleul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

PASUL 11

În ziua evenimentului, cu câteva ore înainte de acesta, poți decora tortul. Umple golul din mijloc cu fructe, înfige feliile de mango de jur împrejurul “craterului”, pentru lavă folosește fâșii de mago proaspăt și fâșii de jeleu de zmeură, pentru copaci folosește frunze de mentă proaspătă.

Dacă ai încercat acest tort vulcande ciocolat cu mango, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Lasa un comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy