Tort pentru aniversarea primului an (fara zahar sau indulcitori)

februarie 16, 2016
Tort pentru aniversarea primului an (fara zahar sau indulcitori)

Dacă vrei să continui în spiritul primelor luni de hrană solidă (fără zahăr și fără sare) acest tort pentru aniversarea primului an este ceea ce cauți. Zahărul este total interzis în alimentația copiilor sub vârsta de 1 an și trebuie evitat cât mai mult chiar și după această vârstă. Motivul: pe lângă carii, zahărul provoacă diabet, tulburări metabolice, dependență și o apetență pentru gustul preponderent dulce în viitor. Acesta poate fi înlocuit cu succes cu fructe și/sau legume, așa cum se întâmplă în rețeta de mai jos.
Deși e compus din două tipuri de blat, unul cu banane și celălalt cu măr și morcovi, îl poți face integral din banane sau doar cu măr și morcov. În principiu cel cu banane e mai dulce și mai cremos iar celălalt mai pufos și mai uscat.

Timp de preparare: 30 min          Timp de coacere: 40 min

Ingrediente
Pentru blat

10 ouă
10 linguri cu vârf de făină albă sau neagră (aproximativ 300 g)
3 banane
2 mere
2 morcovi
1/2 linguriță scorțișoară

Pentru crema

400 g mascarpone
1 păstaie de vanilie
Zeamă de la ½ portocală

Pentru decor

Magiun de prune (făcut în casă fără zahăr și conservanți)
Câteva felii de portocală

Mod de preparare

PASUL 1
Pentru a face blatul, bate cu ajutorul unui mixer (cel pe care îl folosesc eu este acesta) albușurile spumă separat de gălbenușuri. Adaugă, pe rând, gălbenușurile, amestecând continuu.  Apoi, setează mixerul la cea mai mică viteză și cerne ușor făina. Împarte compoziția în două.

PASUL 2
Razuiește morcovii și merele, stoarce-le și adaugă scorțișoara. Zdrobește banana cu ajutorul unei furculițe până capătă consistența unui piure.

PASUL 3
Încorporează ușor cu o spatulă (eu folosesc una din silicon, similară cu aceasta), amestecând de sus în jos, într-una din jumătăți merele și morcovii, iar în cealaltă banana. Toarnă cele două compoziții în două tăvi rotunde cu diametrul de 18 cm și pune-le la cuptor la 180 de grade fără ventilator timp de 30-40 minute. Când sunt gata, scoate tăvile din cuptor și lasa-le 10 minute să se răcească înainte de a răsturna blaturile pe un grătar metalic.

PASUL 4
Pentru cremă se amestecă mascarpone cu zeamă de portocală și vanilie. Pune 1/3 din cantitatea de cremă deoparte pentru ornat și restul folosește-o la asamblarea tortului.

PASUL 5
Taie blaturile orizontal în câte două părți egale și montează tortul pe un platou,  alternând un blat cu banane cu unul cu mere și morcovi, între care pui un strat de cremă. Când e gata îmbracă tortul cu restul de cremă și ornează-l cu felii de portocală sau alte fructe de sezon. Pentru text poți folosi magiun de prune (fără zahăr adăugat).

tort de morcovi 1 an
tort de morcovi fara zahar
tort de morcovi fara zahar
tort de morcovi fara zahar
tort de morcovi fara zahar

Dacă ai încercat acest rețetă de tort pentru aniversarea primului an (fara zahar sau indulcitori), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook si follow celor de Pinterest și Instagram.

În cazul în care vrei să încerci și alte rețete similare cu aceasta, pe blog există o secțiune special dedicată torturilor și prăjiturilor fără zahăr.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

2 comentarii

Julieta octombrie 5, 2016 - 12:52

Arata foarte bine si cu siguranta e gustos. Il voi incerca si eu luna viitoare cand va face bebe 1 anisor. Spune-mi te rog ce dimensiune au tavile pentru blat. Multumesc!

Reply
Mamamag Admin octombrie 7, 2016 - 14:40

Multumesc, Julieta! Sa-ti traiasca micutul! Dimensiunea tavilor este de 18 cm. Poti folosi si tavi cu diametrul mai mare, insa tortul va iesi putin mai plat. Astept sa-mi spui cum ti-a iesit si daca a fost pe placul celui mic.

Reply

Lasa un comentariu