3 rețete pentru autodiversificare la Crock-Pot® – o supă, un fel principal și o gustare dulce (P)

de admin
3 rețete pentru autodiversificare la Crock-Pot® – o supă, un fel principal și o gustare dulce (P)

Deși îmi place să petrec timp în bucătărie, am perioade în care de abia reușesc să încropesc ceva rapid sau pur și simplu prefer să stau mai mult cu familia sau să termin diverse proiecte. Așa că, ideea de slow-cooking, adică de a pune niște ingrediente într-un vas și de a le lăsa să se pătrundă încetișor, fără stres, în vreme ce eu fac multe alte lucruri, mi se pare salvatoare.

Crock-Pot® este un slow-cooker care gătește la temperaturi mici, pentru timp îndelungat (de la 1,5 ore până la 8-10 ore, în funcție de preparat) o serie întreagă de bunătăți.

Știai că la Crock-Pot® pe langă tocănițe, supe și fripturi, poți face prăjituri și torturi sofisticate?!

Mai mult, datorită acestui tip de gătire, ingredientele își păstrează nutrienții și sunt foarte gustoase.
Din ce mai citisem eu despre el, este ideal pentru cei ce nu au mult timp la dispoziție, nu se pricep foarte bine la gătit dar totuși vor să mănânce sănătos.

Crock-Pot® in autodiversificare
Mie mi se pare Crock-Pot® util dacă ai unul sau 2-3 copii cu vărste și nevoi diferite și abia îți vezi capul de treabă cât este ziua de lungă. Cu greu reușești să stai să păzești oala cu supă sau friptura din cuptor dar vrei să le oferi celor mici și întregii familii ceva hrănitor și gătit sănătos. Dacă mai ai în dotare și un bebeluș autodiversificat, este și mai bine!

Te poți baza pe Crock-Pot® să prepare:
legume puțin al dente, exact așa cum se recomandă în autodiversificare, pentru a fi ușor de gestionat de cei mici;
carne fragedă, moale și suculentă (cum bine se vede și în video), care se topește în gură, cu textura ideală pentru bebeluși ;
supe savuroase, ale căror zeamă și ingrediente ies delicioase. Supele cremă sau zeama din supele clasice se pot sorbi cu paiul sau bea din cană, iar legumele pot fi apucate cu mânuțele;
gustări dulci sau sărate pufoase și aerate (ca în video), checuri, prăjituri (fără zahăr) sau chiar brioșe bune de molfăit ca gustare, de luat la drum, în parc sau în călătorii.

Am testat și eu Crock-Pot® și m-am gândit să împărtășesc pe blog toată experiența
Crock-Pot®-ul pe care l-am folosit are capacitatea de 3,5 litri și funcții manuale de gătire low, high și păstrare la cald. Știi și tu ce greu este să termini mâncarea la timp și să să fie și caldă până reușești să îi strângi pe toți în jurul mesei.

Meniu complet, pentru toata familia, la Crock-Pot®
Pentru că am vrut să testez cât mai multe tipuri de preparate, m-am gândit nu doar la una, ci la un meniu complet pentru toată familia: o supă cremă, un fel principal care să conțină carne și o gustare dulce, dar fără zahăr, pentru după amiază.
În timp ce s-au făcut toate astea, eu am reușit să ajung la medic, să scriu un articol, să mă joc cu micuțul și să mă uit la un film.

Dacă vrei și tu să vezi ce a ieșit sau să prepari cele 3 retete pentru autodiversificare la Crock-Pot®, găsești toate îngredientele și pașii în VIDEO-ul și textul de mai jos.

Nu e musai să faci exact ca mine
Toate 3 preparatele se pot consuma imediat ce sunt gata și le scoți din vasul ceramic Crock-Pot®, fără să le mai faci mare lucru. Eu m-am complicat fiindcă, așa cum spuneam mai sus, chiar îmi place să stau în bucătărie.
Supa poate rămâne neblenduită, mai ales dacă cel mic nu se descurcă să o ia cu lingura sau să o bea cu paiul. Cu rulourile cu legume nu am făcut mare lucru. Le-am transferat pe un platou și apoi pe farfurii.
Cât despre tort, nu m-am putut abține și l-am decorat festiv dar, dacă nu ai timp, nu trebuie neapărat să faci la fel. Poate fi consumat cu succes ca atare (fără creme), pe post de chec cu fructe. 😉

1. Supa crema de telina cu smantana si cartof dulce

Timp preparare:
25 min
Timp gătire
la Crock-Pot:
6 ore (pe treapta HIGH)
Număr porții:
8 de aprox. 350-400 ml
Dimensiune vas:
Crock-Pot

Pentru supă:

  • 700 g rădăcină de țelină
  • 150 g morcovi (2-3 rădăcini)
  • 80 g rădăcină pătrunjel (1 rădăcină)
  • 200 g cartof dulce (1 buc.)
  • 60 g ardei gras alb sau galben (1/2 ardei)
  • 50 g unt (65% grăsime)
  • 1,2 l apă filtrată/ supă dulce de pui/ supă clară de legume
  • 1 linguriță sare (doar peste vârsta de 1 an)
  • zeama de la ½ lămâie
  • 2-3 linguri ulei de măsline extravrgin
  • ½ linguriță nucșoară

Pentru decor și garnisire:

  • frunze proaspete de mentă
  • smântână dulce
Mod de preparare

PASUL 1
Spală și curăță toate legumele. Taie rondele morcovii și rădăcina de pătrunjel, cubulețe țelina și ceapa, fâșii ardeiul și feliază cartoful dulce.

PASUL 2
Unge cu unt vasul ceramic Crock-Pot.

PASUL 3
Așează mai întîi cartoful dulce, apoi restul legumelor amestecate, presară sarea și toarnă lichidul. Pune capacul, setează aparatul pe treapta HIGH pentru 6 ore (sau 4 ore dacă vrei legumele al dente).

PASUL 4
Când e gata, strecoară zeama, transferă toate legumele (in afara cartofului dulce) într-o oală. Cu ajutorul unui mixer vertical, adăugând din când în când zeamă (nu toată deodată) blenuiește totul până obții o pastă fină, semi-lichidă. Ajustează-i consistența în funcție de preferințe, adăugând sau nu mai mult lichid.

PASUL 5
Cartofii dulci se blenduiesc separat, până se formează un piure.

PASUL 6

Drege supa cu zeamă de lămâie, ulei de măsline și nucșoară. Decorează cu smântână, piure de cartof dulce și frunze proaspete de mentă.

2. Rulouri din carne de vită umplute cu legume

Timp preparare:
30 min
Timp gătire
la Crock-Pot:
4h 30min (pe treapta HIGH)
Număr porții:
4 persoane
Dimensiune vas:
Crock-Pot

Ingrediente:

  • 500 g mușchiuleț de vită
  • 12 cartofi noi albi și roșii
  • 3 tije de țelină (apio)
  • 4 florete mari de broccoli
  • 3 morcovi
  • 2 ardei (unul roșu și unul verde)
  • 250 ml supă clară (de carne, oase și/sau legume)
  • 1 legătură de verdeață proaspătă (pătrunjel, mărar, etc)
Mod de preparare

PASUL 1
Taie carnea în felii de 1 cm grosime și așează folie alimentară peste ele și bate-le cu ciocanul pentru șnițele. Condimentează-le cu sare, piper și ungele cu ulei vegetal.

PASUL 2
Spală și curăță toate legumele, cu excepția cartofilor noi, care rămân în coajă.

PASUL 3
Taie fâșii țelina, ardeii și morcovii.

PASUL 4
Așează câte o fâșie de ardei roșu, ardei verde, morcov și țelină peste fiecare bucată de carne și ruleaz-o strâns, apoi îmbrac-o în hârtie de copt.

PASUL 5
Pune cartofii pe fundul vasului ceramic Crock-Pot, apoi restul legumelor și la final rulourile. Adaugă supa, apoi pune capacul și setează pe treapta HIGH pentru 4 ore și 30 min.

3. Tort cu mango si capsune

Timp preparare:
60 min
Timp gătire
la Crock-Pot:
3h (pe treapta HIGH)
Număr porții:
10 – 12 persoane
Dimensiune vas:
Crock-Pot

Pentru aluat

  • 3 banane
  • 5 ouă
  • 210 g faină tip 650
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 1 păstaie de vanilie
  • 150 g căpșune
  • 7 g praf de copt (1 plic)
  • 10 g unt (pentru uns vasul ceramic)

Pentru cremă

  • 100 g căpșune
  • 1 mango
  • 500 g mascarpone
  • 150 g unt
  • zeama de la ½ lămâie
  • 1 păstaie de vanilie
  • zeama de la ¾ sfeclă proaspătă- cam 3 lingurițe (colorant natural roz)
  • 1-2 linguri miere (doar peste vârsta de 1 an)

Pentru decor

  • 1 mango
  • 50 g căpșune
  • frunze proaspete de mentă
Mod de preparare

PASUL 1
Desparte albușurile de gălbenușuri și bate albușurile spumă cu ajutorul unui mixer. Adaugă, rând pe rând câte un gălbenuș, mixând în continuare. Setează mixerul pe cea mai mică treaptă și adaugă ușor, în ploaie, ¾ din făina cernută și amestecată cu praful de copt.

PASUL 2
Scoate bolul de sub mixer și înglobează cu ajutorul unei spatule restul de făină, piureul de banane, amestecând ușor, cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra compoziția pufoasă. La final adaugă și căpșunele tăvălite în prealabil în puțină făină (acest lucru le va împiedica să se scufunde la baza blatului).

PASUL 3
Unge vasul ceramic al Crock-Pot-ului cu unt, apoi tapetează-l cu hârtie de copt.

PASUL 4
Toarnă aluatul în vas, nivelează, acoperă cu hârtie de copt (pentru a preven cugerea picaturilor de apă de pe capac pe aluat) și pune capacul. Setează aparatul pe modul HIGH și coace blatul timp de 3 ore.

PASUL 5
Pentru a face crema, mixează cu mixerul, la cea mai mică treaptă, untul (la temperatura camerei), mascarpone, mierea, vanilia și zeama de lămâie.

PASUL 6
Spală și curăță cele două mango. Pe unul taie-l cubulețe mici iar pe celălalt fâșii late dacă vrei să faci trandafirii pentru decor.

PASUL 7
Vei face 3 tipuri de cremă: două pentru umplutură (cu mango respectiv căpșuni) și una pentru a îmbraca tortul. Pentru asta, împarte crema în 2 părți egale. Intr-o jumătate pune zeama de sfeclă, pentru a-i da culoarea roz iar în cealată un mango tăiat cubulețe mici. Apoi pe cea roz împarte-o în două. Adaugă căpșunele tăiate cubulețe într-una din jumătăți. Pe cealaltă păstreaz-o pentru a îmbrăca tortul.

PASUL 8
După ce s-a copt, răstoarnă blatul cu fundul în sus pe un suport metalic și lasă-l să se răcească complet. Apoi secționează blatul pe orizontală, cu ajutorul unui cuțit mare la 1/4, 2/4, respectiv 3/4 din înălțimea lui.

PASUL 9
Întinde 1/2 din cantitatea de cremă cu mango peste primul blat. Așează următorul blat peste cremă și întinde crema de căpșune, apoi, peste următorul blat, cealalta jumătate din crema cu mango. Pune deasupra ei partea inferioară a blatului, ca ultim start. Îmbracă întreg tortul cu cremă roz și decorează-l cu fructe și frunze de mentă.

Dacă ai încercat aceste 3 retete pentru autodiversificare la Crock-Pot®, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos.
De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Avantajele Crock-Pot®:
1. Câștigi timp. Poți pune toate ingredientele în Crockpot dimineață, înainte să pleci cu cel mic în parc, la piață sau după caz, la birou, pornești aparatul și la prânz te așteptă o supă fierbinte sau seara o cină aburindă.
2. Fără aburi în bucătărie. Gândește-te la zilele toride de vară când nu-ți vine defel să pornești aragazul sau cuptorul și să stai să păzești o supă sau o friptură până te încingi.
3. Alimentele sunt gătite ca la carte. Ies foarte aromate și pătrunse. Carnea de exemplu este fragedă și moale, numai bună de molfăit de micuții aflați la începutul autodiversificării.
4. Toate alimentele își păstrează nutrienții iar savoarea lor este cu adevărat minunată, datorită preparării la temperatură mică, timp îndelungat,. Practic bebelușul tău se bucură de toate beneficiile mâncării care, chiar dacă este preparată termic, este foarte hrănitoare.
5. Nu trebuie să te pricepi la gătit. Pur și simplu respecți instrucțiunile de preparare, în funcție de rețetă și tipul de ingrediente. Eventual verifici din când în când mersul lucrurilor, dar nu este obligatoriu. Ba mai mult, capacul nu se ridică în primele 2 ore de preparare!

Dezavantajele Crock-Pot®:
1. Nu se potrivește celor cărora li se face poftă subit de ceva anume sau au copii mofturoși sau nehotărâți la masă. Adică, nu ai cum să te răzgândești în ultima clipă și să faci rapid altceva. De exemplu o mâncare care se face în 15 minute pe aragaz, durează minim 1h 30 min la Crock-Pot, pe modul HIGH. Dacă este vorba de ceva ce se coace în cuptor 1-2 ore, poate dura chiar și 10 ore la slow cooker, pe modul LOW.
2. Nu poți găti mai multe preparate concomitent. Adică, dacă vrei să faci ca mine, un meniul pentru prănz, integral gătit la Crock-Pot®, durează în total aproape 12 ore, adică o zi întreagă în care mâncarea stă doar în aparat. Deci nici o șansă să prepari totul înainte de amiază. Poate doar dacă te apuci cu o zi inainte sau îți iei două aparate.

Cum știi dacă Crock-Pot® este pentru tine
√ ești mereu în criză de timp;
√ vrei să petreci mai multă vreme cu familia și mai puțin în bucătărie;
√ nu reușești să faci ceva relaxant pentru tine;
√ muncești mult la birou;
√ vrei preparate hrănitoare și gustoase pentru bebeluși, copii și tot clanul;
√ vrei să investești timp si efort minim în bucătărie.
Dacă ai bifat macar 4 din cele 6 puncte, înseamnă că este ceea ce îți trebuie!

Dacă ai încercat aceste 3 retete pentru autodiversificare la Crock-Pot®, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos.
De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Lasa un comentariu