Cheescake raw cu mascarpone si capsune

Acest tort este ideal de pregătit în lunile călduroase de vară, pentru aniversările celor mici dar și ori de câte ori simți nevoia să-ți răsfeți întreaga familie cu ceva răcoros, ușor și delicios. Preparat fără foc, fără zahăr și cu ingrediente proaspete, va fi unul dintre cele mai apreciate deserturi.

Timp preparare: 20 min          Nr. Porții: 10 felii mici

Ingrediente
Pentru blat

250 g curmale fără sâmburi *
70 g miez de nucă
100 g migdale crude
1 linguriță ulei de cocos

Pentru crema

200 g mascarpone
100 g iaurt gras
1-2 lingurițe de miere (doar peste varsta de 1 an)
zeama de la 1/2 lămâie
2 lingurițe ulei de cocos
125 g căpșune pentru decor

* Curmalele uscate sunt cele care constituie baza acestui blat. Deși au numeroase beneficii și pot fi introduse în alimentația bebelușului, acest lucru trebuie făcut cu măsură. Datorită conținutului mare de zaharuri (63g la 100 de grame de fruct) acestea nu se oferă, ca atare, la vârste mici. Pot fi înglobate în preparate, dar cât mai rar posibil, eventual la ocazii speciale, cum ar fi zilele de naștere. Asadar, te sfătuiesc ca, în cazul în care copilul tău are mai puțin de 2-3 ani, să înlocuiești curmalele cu un blat fără îndulcitori. Acesta se poate realiza din biscuiți de casă (fără zahăr), mărunțiți si amestecați cu unt. Rețeta pentru biscuiți o găsești aici. Mărunțește 300 g biscuiți cu ajutorul tocătorului electric, amestecă-i cu 125 g unt topit și presează-i pe fundul tăvii. Apoi respectă în continuare pașii din rețetă.

Mod de preparare

PASUL 1
Dacă sunt foarte tari, pune la înmuiat într-un bol cu apă călduță curmalele, cu o seară înainte de a prepara tortul. Dacă nu, e suficient să le hidratezi cu 10 minute înainte sau să le folosești direct. În cazul în care le-ai hidratat, scurge bine apa de pe ele, macină-le cu ajutorul unui blender și pune-le deoparte.

PASUL 2
Cu ajutorul aceluiași blender, mărunțește miezul de nucă și migdalele și adaugă curmalele și uleiul de cocos mixând în continuu, până obții o pastă omogenă și lipicioasă, de consistența unui aluat. Dacă nu se leagă compoziția atunci când o strângi în palme, pune mai multe curmale.

PASUL 3
Transferă compoziția într-o tavă  rotundă cu diametrul de 15-20 cm pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt. Presează aluatul cu palmele până când devine ferm si plat.

PASUL 4
Pune tava în frigider pentru cel puțin 30 minute.

PASUL 5
Pentru cremă, amestecă iaurtul cu mascarpone, uleiul de cocos și mierea. La final, adaugă câte puțin din zeama de lămâie având grijă să nu devină totul prea lichid, ci mai degrabă vârtos.

PASUL 6
Scoate tava din frigider, toarnă crema peste blat și distribuie uniform cu ajutorul unei spatule. Pune tortul la frigider pentru câteva ore sau peste noapte (ideal), până se întărește crema.

PASUL 7
Înainte de a-l servi, scoate tortul din tavă și îndepărtează hârtia de copt. Așează-l pe un platou și ornează-l cu felii de căpșune sau alte fructe de sezon (zmeură, afine, mure, etc). Se consumă imediat și nu se lasă la temperaturi mai mari de 25 de grade mai mult de 15 minute.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Lasa un comentariu