Dulceață de pere (fără zahăr)- din secretele bunicii

de admin
6 comentarii

La noi în casă toate dulcețurile, inclusiv această dulceață de pere (fără zahăr), se prepară de mama mea, aka buni Dina. Numai ea știe cum să aleagă fructele, să le curețe, să le taie și să le păzească până fierb încetișor, la foc mic, mic de tot, în cuptor, ore în șir.

Magiunul de prune care a decorat tortul de la aniversarea primului an și cel din cornulețele fragede, tot de ea este făcut.

Suntem obișnuiți cu rețete de dulceață în care zahărul adăugat este într-o cantitate extrem de mare, uneori în aceeași proporție cu fructele chiar.

Știai că se poate face dulceață și fără zahăr, foarte aromată, cu gust mult mai apropiat de fructul inițial și care să reziste peste iarnă, fără să se strice?

Pentru că de-a lungul timpului foarte multă lume mi-a cerut rețeta, ultima dată când am fost acasă la ai mei, am surprins în poze tot procesul și am notat atent toate detaliile ca să le reproduc pe blog.

Iată care sunt secretele:

  • fructele trebuie să fie proaspete și nealterate;
  • dulceața trebuie lăsată să fiarbă timp îndelungat, la foc mic, în cuptor, timp de 12 ore (un fel de slow cooking). În acest fel, fructele scad (aproape la jumătate) și zaharurile din fructe se concentrează într-o cantitate mai mică. De aici gustul intens și dulce, natural;
  • nu este nevoie să amesteci în oală;
  • borcanele “se sigilează” cel mai bine întocându-le  cu fundul în sus, imediat după ce pui dulceața în ele;
  • borcanele pline cu dulceață și închise cu capac se învelesc imediat în pături groase și se lasă la răcit lent (aprox. 24 ore).

Cum spuneam și mai sus chiar dacă nu are zahăr adăugat, dulceața de casă conține o cantitate mare de zaharuri naturale. De aceea nu este recomandată copiilor sub vârsta de 1 an.

Lui Alex am început să îi pun din când în când dulceață în clătite când se apropia de 2 ani.
Nici acum, la 4 ani nu abuzăm de ea.
O mai mănâncă uneori pe pâine proaspătă cu unt.

Dacă vrei și tu să încerci această această rețetă de dulceață de pere (fără zahăr), găsești pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare: 30 min

Dimensiune vas: oală inox 10 litri

Timp coacere: 12 h

Timp răcire: 24 h

Număr porții: 18-20 borcane mici (150-200ml)

INGREDIENTE

  • 10 kg pere (soi Williams)

MOD DE PREPARARE

PASUL 1

Spală și taie perele cubulețe.

Nu este nevoie să le decojești fiindcă soiul de pere William pe care l-am folosit are coaja foarte subțire și moale.

Pune perele într-o oală de inox cu capacitate de 10 l și lasă-le în cuptor, la foc mic (150 de grade), timp de 12 ore, sau pănă se reduce la 1/2-1/3 din volum. Nu este nevoie să amesteci deloc în oală.

PASUL 2

Spală și usucă bine borcanele.

Îți recomand borcane de 150 ml deoarece dulceața, după deschiderea borcanului, trebuie mâncată în maxim 2-3 zile.

Neavând zahăr și conservanți se alterează destul de ușor.

PASUL 3

După 12 ore, scoate oala din cuptor și toarnă cu ajutorul unui polonic gemul în borcane.

PASUL 4

Pune capacul pe borcane și răstoarnă-l pe fiecare în parte cu fundul în sus.
Acest lucru va sigila gura borcanelor și va preveni alterarea dulceții.

Apoi învelește imediat toate borcanele în pături groase și lasă-le să se răcească lent, tmp de 24 de ore.

PASUL 5

După desfacere, păstează borcanele în frigider și consuma conținutul in maxin 2-3 zile.
Tocmai de aceea este recomandată folosirea unor borcane de capacitate mai mică.

Acestea se pot consuma la o masă.

dulceață de pere (fără zahăr)

Dacă ai încercat această rețetă de dulceață cu pere (fără zahăr), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

6 comentarii

Camelia October 8, 2018 - 17:54

Ai spumat dulceata? Multumesc.

Reply
admin October 9, 2018 - 08:58

Nu am spumat-o. Daca vrei, poti totusi sa o amesteci, o data sau de două ori, ca sa schimbi pozitia fructelor in oala, dar nu e musai. Mama nu o amesteca deloc. 😉

Reply
Mada October 10, 2018 - 10:28

Arata wow, merge si la slow cooker? 🙂 Mersi frumos!

Reply
admin September 8, 2020 - 13:07

Nu am incercat, dar cred ca ar merge. Daca faci, musai sa ne spui cum iese. Multam!

Reply
Ionela August 31, 2020 - 11:09

Ce înseamnă foc mic in termeni de grade? La cate grade se tine dulceata in cuptor (aproximativ)

Reply
admin September 8, 2020 - 13:07

150 de grade

Reply

Lasa un comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy