Pandispan cu nectarine plate si caise- reteta baby-friendly

Am încropit această rețetă de pandispan cu nectarine plate si caise, într-o seară de weekend, când vroiam să ne delectăm cu ceva dulce și sănătos. Odata ce l-am pus la copt în cuptor, s-a umplut casa de o mireasmă amețitoare. Cred că nu a mai mirosit atât de bine în casă de când am făcut brioșele cu cireșe.

Pandișpanul poate fi preparat și cu alte tipuri de fructe, de la nectarine sau piersici, până la prune de tot soiul. Eu am pus caise și nectarine fiindcă Alex e innebunit după ele! Îi plac în mod special caisele mici, aromate, care se desprind ușor de pe sâmbure, dar și nectarinele plate, mai dulci și suculente. Este în stare să mănânce 6-7 deodată.

Știai că sunt peste 40 de tipuri de caiși și că perioada în care se pot consuma se întinde pe trei luni din an? Practic de la începutul lunii iunie și până la sfârșitul lunii august, ne putem bucura de minunățiile astea de fructe.

Nu arunc niciodată fructele foarte coapte sau ușor “trecute”. Le înglobez rapid într-un preparat, cum e acest pandișpan cu nectarine plate și caise.

Anul acesta am inclus caisele în gustările noastre încă din luna iunie, când se coc primele soiuri, iar nectarinele plate din luna iulie. Am văzut că au mare succes la noi în familie așa că, de atunci le cumpăr cu regularitate. Cum vara, oferta de fructe de tot soiul e foarte variată, se întâmpla uneori să rămână câteva caise și nectarine neconsumate. Așa încât, fac ce fac de obicei, le folosesc într-o rețetă.

Adevărul este că nimeni nu poate rezista unor fructe dulci și zemoase, scufundate într-un pandișpan auriu și pufos.

Rețeta de pandișpan clasic presupune 1 lingură cu vârf (30g) de făină și una de zahăr la fiecare ou. Cum zahărul e total interzis până al vârsta de 1 an și e de preferat evitarea lui cât mai mult timp și ulterior, l-am înlocuit cu altceva.

Pentru a face un pandișpan baby- friendly, fără zahăr, am folosit banană în loc de zahăr. Pentru că banana umezește compoziția, se adaugă, în plus, cel puțin încă o lingură cu vârf de faină, față de rețeta clasică.

Dacă vrei să prepari și tu această rețetă de pandispan cu nectarine plate si caise (fara zahar), găsești lista de ingrediente și modul de preparare mai jos

Timp preparare:
20 min
Timp coacere:
40 – 45 min
Număr porții:
10 – 12 felii
Dimensiune vas:
30 cm

Ingrediente:

Mod de preparare

PASUL 1
Separă albușurile de gălbenușuri și bate- le spumă, cu ajutorul unui mixer (cel pe care îl folosesc eu este acesta). Adaugă, pe rând, gălbenușurile, amestecând continuu. Apoi, setează mixerul la cea mai mică viteză și cerne ușor făina și praful de copt peste ouă.

PASUL 2
Curăță de coajă și pisează banana cu o furculiță și adaugă uleiul sau untul. Cu ajutorul unei spatule (eu folosesc una din silicon, similară cu aceasta) încorporează amestecul de banană și ulei în aluat, amestecând ușor, cu mișcări verticale, pentru a păstra compoziția pufoasă.

PASUL 3
Spală caisele și nectarinele, apoi scoate sâmburii și taie-le felii. Taie fiecare jumătate in 4 felii egale.

PASUL 4

Toarnă aluatul într-o tavă cu diametru de 28 cm, tapetată cu hârtie de copt. Eu folosesc una similară cu aceasta.

PASUL 5
Așează feliile de caise și de nectarine plate în cercuri concentrice. Începe din exteriorul tăvii spre centrul acesteia. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, fără ventilaror, timp de 40-45 cm sau până trece testul scobitorii. Înfige o scobitoare În interiorul pandișpanului, întro zonă fără caise. Dacă scobitoarea iese uscată, fără urme de aluat necopt pe ea, pandișpanul este copt.

PASUL 6
Scoate tarta din cuptor, las-o câteva minute, înainte de a scoate pandișpanul din hârtia de copt și a-l transfera pe un grătar metalic. Sevește-l imediat, alături de un pahar de lapte cald sau iaurt gras. Se poate păstra la temperatura camerei, pâna a doua zi, dacă e acoperit cu un prosop de hârtie și apoi cu unul textil, de bucătărie. La frigider, rezistă 2-3 zile.

pandispan cu nectarine plate si caise

Dacă ai încercat acestă rețetă de pandispan cu nectarine plate si caise (fara zahar), m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook si follow celei de Pintrest.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Lasa un comentariu