Ravioli cu spanac si ricotta, cu sos de rosii si busuioc

de admin
ravioli spanac ricotta

Chiar dacă pare complicat să faci ravioli de la zero,  când e mult mai ușor să îi cumperi gata făcuți din magazin, trebuie să recunoaștem că cei preparați în casă nu se compară cu cei ce se găsesc în comerț. Cei dintâi sunt proaspeți, cu ingrediente alese de tine, fără conservații, stabilizatorii de arome și aditivii, conținuți de cei din urmă, total nerecomandați copiilor mici.
Secretul unor ravioli buni este o foaie de aluat întinsă cât mai subțire. De aceea e foarte importantă proporția de făină și ou, astfel încât după omogenizare, aluatul să fie ușor de prelucrat și elastic.
Avantajul de a-i prepara chiar tu este că îi poți umple cu ce dorești. Eu am ales un amestec de spanac proaspăt cules din grădina bunicilor, ricotta, usturoi și busuioc. Deasemenea, am profitat de recolta de roșii zemoase din aceeași grădină și am făcut un sos simplu de tomate cu busuioc și usturoi.

Timp preparare: 1h si 10min          Nr. Porții: 37 buc (2 adulți și 2 copii)

Ingrediente
Pentru Ravioli

2 ouă ecologice
6 linguri cu vârf de făină albă
Sare (doar peste vârsta de 1 an)

Pentru umplutura

100 g ricotta sau brânză de vaci
2 linguri cu vârf de spanac opărit (proaspăt sau congelat)
1 cățel de usturoi
Sare (doar peste vârsta de 1 an)

Pentru sos

2 roșii mari
2 căței de usturoi
6 funze de busuioc
Sare (doar peste vârsta de 1 an)

Mod de preparare

PASUL 1
Mai întâi spală, opărește și lasă să se răcească frunzele de spanac.

ingrediente ravioli spanac ricotta

PASUL 2
Cerne 4 linguri de făină într-un bol și amestecă cu sarea (doar peste vârsta de 1 an). Adaugă ouăle și încorporează făina, cu ajutorul mâinilor, până se omogenizează.

aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta

PASUL 3
Transferă aluatul pe o suprafață pe care ai cernut în prealabil celelalte 2 linguri de făină. Frământă aluatul câteva minute, învârtindu-l pe toate părțile constant, pe masă, pentru a îngloba restul de făină, până capătă o textură nici prea moale, nici prea fermă, devine elastic și usor de modelat. Aluatul nu trebuie să fie prea umed, să nu se lipească nici de suprafața de lucru și nici de mâini. Elasticitatea lui poate fi testată ușor. Dacă acesta tinde să revină la forma inițială de fiecare dată când îl modelezi, înseamnă că are consistența corectă. Ar trebui să se comporte ca un nisip kinetic de calitate.

aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta

PASUL 4
Când e gata și poți forma o bilă taie aluatul în două bucăți. O jumătate pune-o deoparte, cu fața secționată în jos,  într-un bol acoperit cu folie alimentară. Cealaltă jumătate o așezi tot cu fața secționată în jos, pe suprafața de lucru pe care presari mai întâi făină.

aluat ravioli spanac ricotta

PASUL 5
Apasă cu podul palmei centrul aluatului iar apoi întinde-l cu ajutorul unui sucitor lung (50-60 cm). După ce ai întins puțin aluatul, rulează-l în jurul sucitorului și apasă în același timp, până ajungi în capătul opus al foii, moment în care ridici sucitor de pe blat și derulezi foaia. Poți să te oprești din întins atunci când foaia a ajuns la un diametru de aproximativ 40-50 cm și o grosime de 1-1,5 mm.

aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta
aluat ravioli spanac ricotta

PASUL 6
Pune în vasul unui blender spanacul, brânza, usturoiul și busuiocul și mărunțește-le până obți o pastă cu care vei umple pastele.

ravioli spanac ricotta

PASUL 7
Spală, decojește și taie cuburi roșiile pentru sos.

ingrediente sos rosii paste

PASUL 8
Într-o oală încăpătoare, pune apă pentru paste la fiert.

PASUL 9
Pentru a umple ravioli, marchează ușor cu forma metalică  jumătate din foaia de aluat, fără a-l perfora, astfel încât să poți pune în centrul fiecărui marcaj câte o linguriță din pasta de mai sus. Dacă nu ai o formă specială, poți folosi una rotundă de biscuiți sau un pahar.

ravioli spanac ricotta

PASUL 10
După ce ai umplut formele, umezește cu degetul înmuiat în apă conturul fiecărei forme.

ravioli spanac ricotta

PASUL 11
Îndoaie cealaltă jumătate de aluat peste cea umplută.

ravioli spanac ricotta

PASUL 10
Perforează fiecare ravioli în parte, nu înainte de a scufunda forma în făină pentru a nu se lipi de aluat.

ravioli spanac ricotta
ravioli spanac ricotta
ravioli spanac ricotta

PASUL 11
Pe măsura ce sunt gata, asează pastele pe un platou pe care ai presărat în prealabil făină.

ravioli spanac ricotta
ravioli spanac ricotta
ravioli spanac ricotta

PASUL 12
Fierbe toată cantitatea de ravioli timp de 4-5 minute sau până se ridică la suprafața apei.

ravioli spanac ricotta

PASUL 13
Până se fierb pastele, pune roșiile 5 minute pe foc mediu într-o tigaie antiaderentă. Adaugă usturoiul tăiat mărunt și busuiocul, după care mai lasă tigaia pe foc înca 1 minut. Strecoară zeama de pe sos și mărunțește cu ajutorul unui blender bucățile rămase.

ingrediente sos rosii paste

PASUL 14
Toarnă sosul peste pastele proaspăt fierte și scurse de apă.

PASUL 15
Servește-le imediat cu puțin parmezan (doar peste vârsta de 1 an) răzuit deasupra.

ravioli spanac ricotta
ravioli spanac ricotta

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Lasa un comentariu