Textura moale și pufoasă și gustul dulce al merelor coapte se potrivesc de minune cu murele aromate din această rețetă de tartă cu mere și mure (fără zahăr). O poți pregăti în special vara, atunci când se coc murele sau pe tot parcursul anului, chiar și în miezul iernii, așa cum am făcut eu. Dacă nu găsești mure proaspete apelează cu încredere la cele congelate. Gustul și aspectul nu vor avea de suferit.

Timp preparare: 20 min

Timp răcire: 30 min

Timp coacere: 45 min

Număr porții: 10 – 12 felii

Dimensiune vas: 30 cm diametru

Pentru aluat:

  • 300 g făină tip 550
  • 150 g unt (80% grăsime) rece tăiat cubulețe
  • 2 gălbenușuri sau 1 ou întreg
  • 8 linguri de apă rece

Pentru umplutură:

  • 100 g mure proaspete sau congelate
  • 3 mere mari decojite și tăiate felii
  • 1 lingură de griș integral
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 1 gălbenuș (pentru decor)

Mod de preparare

PASUL 1
Pentru a face crusta, cerne făina într-un bol, adaugă untul tăiat cubulețe și frământă cu vârful degetelor până obții o compoziție asemănătoare fărâmăturilor de pâine.

PASUL 2
Adaugă gălbenușurile sau oul întreg și câte o linguriță de apă, frământând în continuare.

PASUL 3
Când aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului și poți forma o bilă, acoperă-l cu folie alimentară și pune-l în frigider pentru minim 30 min.

PASUL 4
Între timp, curață și taie merele și amestecă-le cu grișul și scorțișoara. Dacă vrei, poți amestecă și murele acum sau le poți presăra peste mere, ulterior, după ce torni umplutura peste baza tartei și înainte de a pune elementele de decor.

PASUL 5
Scoate aluatul din frigider, taie 1/3 din el și pune deoparte pentru elementele de decor. Pentru a face baza, presară făină pe suprafața de lucru și întinde restul aluatului cu ajutorul unui sucitor până obții o pătură cu diametrul puțin mai mare decât tava și marginile acesteia la un loc.

PASUL 6
Unge o tavă pentru tarte cu puțin unt sau ulei de cocos. Transferă pătura în tavă și împinge ușor aluatul cu mâinile astfel încât să se așeze pe toată suprafața tăvii. Taie cu ajutorul unui cuțit surplusul ce depășește marginile tăvii.

PASUL 7
Înțeapă toată suprafața aluatului cu o furculiță și pune-l în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 12-15 min.

PASUL 8
Scoate tava din cuptor și toarnă umplutura peste bază.

PASUL 9
Întinde restul de aluat și decupează frunzele sau orice alte forme îți dorești pentru decor. Poți face împletituri din câte 3 fâșii de aluat de 5 mm lățime.

PASUL 10
Pune elementele de decor peste umplutură și pentru a căpăta o culoare aurie la coacere, întinde cu ajutorul unei pensule de patiserie gălbenuș de ou peste ele.

PASUL 11
Coace totul la 180 de grade fără ventilator timp de 20-30 minute sau până se rumenește tarta la suprafață. Servește-o caldă sau la temperatura camerei, cu puțină frișcă naturală făcută în casă și neîndulcită.

Dacă ai încercat acestă rețetă de tartă cu mere și mure, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

Lasa un comentariu

ARTICOLE SIMILARE

Acest website folosește cookies (Detalii aici). Dacă nu ești de acord, te rog să închizi website-ul sau să dezactivezi cookies. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy