Prăjitură cu afine și merișoare (fără zahăr)

de admin
Prăjitura cu afine și merișoare

Această prăjitură cu afine și merișoare s-a întâmplat cum se întâmplă majoritatea la noi în casă: total neplanificat și neprevăzut.

Nu sunt genul care sa stea să pună la cale cu zile în avans mesele, deși știu că m-ar ajuta din anumite puncte de vedere.

Am nevoie de o doză de aventură ca să mă simt bine în bucătărie. Cel mai des gătesc în funcție de starea de spirit, anotimp, ingredientele pe care le am la îndemână și, sincer, atunci ies cele mai bune chestii. Știu că poate ar fi mai economic și m-ar scuti de niște griji un meniu săptămânal, bine pus la punct dar deocamdată funcționăm foarte bine așa. În plus, pentru mine bucătăreala este terapeutică. Dacă mă apuc să o eficientizez prea mult își pierde din farmec.

De exemplu, de data asta aveam o grămadă de afine proaspete, merișoare, banane prea coapte și poftă de păzit cuptorul și de umplut casa de miros dulce.

A ieșit o prăjitură mare și rotundă, ca o lună plină. Până și suprafața ei seamănă cu cea a lunii văzută de aici de jos de pe pământ, nu ți se pare?

După o rețetă asemănătoare este făcut și pandișpanul cu nectarine plate și caise, doar că de data asta prăjitura s-a pufoșit mai tare, fără a fi îngreunată de fructe.

Tu cum faci de obicei? Ești genul de om organizat, care știe cu o săptămână înainte ce va găti în ziua  x sau preferi mesele ad-hoc, improvizate?

Dacă ai și tu ingredientele necesare pentru această rețetă de prăjitură cu afine și merișoare dar mai ales dispoziția necesară să te apuci de ea, găsești pașii ce trebuie să îi urmezi mai jos.

Timp preparare:
25 min
Timp coacere:
40-45 min
Număr porții:
10-12 felii
Dimensiune vas:
30 cm (diametrul)
  • 5 ouă
  • 5 linguri cu vârf (aprox 150 g) făină tip 650
  • 3 banane sau 3 mere
  • 1 lingură ulei cocos sau unt topit
  • 7 g praf de copt (opțional)*
  • 150 g afine proaspete sau congelate
  • 50 g merișoare proaspete sau congelate
  • 4-5 curmale fără sâmburi, hidratate (opțional)**
  • fulgi de migdale (petru decor)

* Albușul de ou, bătut spumă, se comportă ca un agent de afânare natural. Prin urmare, praful de copt poate fi omis.

** Curmalele și fructele uscate în general au un conținut ridicat de zaharuri, prin urmare, în special sub vârsta de 2-3 ani este recomandată evitarea sau consumul limitat al acestora. Dacă vrei să oferi negresa bebelușilor (+6 luni) ele pot fi omise în întregime

Mod de preparare

PASUL 1
Preîncălzește cuptorul la 170 de grade fără ventilator.

PASUL 2

Pentru a obține un aluat pufos, desparte albușurile de gălbenușuri și bate-le spumă cu ajutorul unui mixer (cel pe care îl folosesc eu este acesta). Adaugă, pe rând, gălbenușurile, apoi setază mixerul la cea mai mică treaptă și cerne ușor câte o lingură de făină. Păstrează 2 linguri pentru mai târziu.

PASUL 3

Mărunțește banana sau merele cu blenderul, alături de curmale (dacă le folosești). Amestecă-le cu uleiul de cocos sau untul topit.

PASUL 4

Încorporează bananele și afinele în aluat și, foarte important, amestecă ușor, cu mișcări verticale, de sus în jos, astfel încât să menții compoziția cât mai pufoasă. Adaugă în ploaie câte puțin din făina rămasă și praful de copt.

blat tort fructe de padure

PASUL 5

Tapetează o tavă rotundă cu hârtie de copt, crestând marginile hârtiei pentru a se așeza mai bine pe conturul tăvii.

PASUL 6

Toarnă compoziția în tavă, niveleaz-o ușor cu spatula. Presară deasupra merișoarele și fulgii de migdale. Pune tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, fără ventilator, timp de 40-45 de minute sau până se rumenește ușor la suprafață.

PASUL 7

Când este gata, scoate-o din cuptor, las-o 10 min în tavă, apoi transfer-o pe un grătar metalic ca să se răcească.

Prăjitura cu afine și merișoare

Dacă ai încercat această prăjitură cu afine și merișoare, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

2 comentarii

Andreea September 12, 2018 - 20:04

Să știi că și eu am nevoie de o doză de aventură 🙂 deși funcționez pe bază de plan săptămânal. Super rețeta, abia aștept să o fac!

Reply
admin September 13, 2018 - 12:09

Mulțumesc, Carmen! Tu cum ai făcut sa găsesti un echilibru între cele doua? Când îți permiți sa fii liberă și sa nu respecți planul? De ce depinde?

Reply

Lasa un comentariu