Tort de “ciocolată” cu afine și zmeură

de admin
tort de "ciocolata" cu zmeura si afine

Sunt de mult timp în căutarea unei rețete simple de tort, cum este acest tort de “ciocolată” cu zmeură și afine, fără zahăr, baby friendly, pe care să mă pot baza la nevoie. Nu îmi trebuia decât o ocazie specială ca să îl încerc.

Grija mea principală înaintea unei aniversări în familie este ce tort aș putea să prepar. Având în vederă că avem copii mici si foarte mici iar cofetăriile nu oferă prea multe (sau deloc!) alternative de tort sănătoase, fără zahăr și coloranți, prefer de fiecare dată să prepar un tort în casă, de care să se poată bucura toți, de la mic la mare.

Alex al nostru urma să facă 3 ani, făcusem deja toate variantele de tort (cu cremă de iaurt, de mascarpone, de ricotta) și tânjeam după ceva special, cu gust intens, de ciocolată…

Tortul de la 3 ani, voiam să fie cu totul diferit de tortul de la 1 an si de tortul trio cu fructe de la 2 ani. De aceea m-am gândit la un tort de ciocolată cu afine și zmeură proaspătă.

Sigur că nu e urmă de cacao sau ciocolată în el. În locul lor am folosit carob (pudră de roșcove) care, pe lângă faptul că nu îi agită pe cei mici, are o grămadă de alte calități nutritive. Nu s-a prins nimeni. Atât copiii, dar mai ales adulții au înfulecat cu atâta poftă de nu a mai rămas nici o felie pe tavă!

Cum iese? Este cremos, ferm și ciocolătos, deși este făcut din ingrediente simple și la îndemână. Crema de ciocolată este extrem de fină si bogată, exact cum ne place nouă, iar stratul de fructe dintre blaturi se combină perfect cu gustul cremei de carob.

Deși am preparat acest tort  de “ciocolată” cu zmeură și afine pentru aniversarea celor 3 ani a puiul nostru, acesta  se potrivește de minune și pentru aniversările de 1 sau 2 ani, fiindcă nu conține zahăr, îndulcitori sau cacao.

Cum Alex n-a mâncat până acum niciodată zahăr, am păstrat regula și am îndulcit tortul cu fructe din belșug. Am mai pus și câteva curmale, dar acestea sunt opționale, mai ales dacă prepari tortul pentru copii mai mici de 1 an.

Deși e toamnă în toată regula de ziua lui, am profitat de faptul că încă se mai găsesc o parte din fructele de pădure prin piață și le-am folosit din abundență. Fructele le-am cumpărat doar cu o zi înainte de a le folosi, pentru a fi sigură că vor fi prospete.

Fiindcă a avut atâta succes, nu l-am făcut doar o dată, ci de două ori, întâi pentru petrecerea cu prietenii și apoi, am repetat figura, pentru ziua în care cel mic s-a sărbătorit cu ai săi colegi de gradiniță.

Așa cum se observă din imaginile de mai jos, este vorba de 2 torturi, făcute după aceeași rețetă. Diferă putin modul de asamblare și fructele pe care le-am folosit ca decor.

Cel pe care l-am făcut pentru grădiniță apare în primele poze. Are starturile de cremă bordate în totalitate cu fructe și este complet acoperit cu zmeură și afine. Celălalt tort îl poți vedea în ultimele 6 poze. Are zone în care este vizibilă crema de “cicolată” iar ca decor am folosit și mure.

Dacă vrei să prepari și tu această rețetă de tort de “ciocolata” cu zmeura si afine, găsești lista de ingrediente și modul de preparare mai jos.

Bonus: află cum poți să tapetezi o tavă rotundă cu hârtie de copt.

Timp preparare:
30 min
Timp coacere:
40 min
Număr porții:
18 – 20 felii
Dimensiune vas:
30 cm

Pentru blat:

Pentru cremă:

Pentru decor:

  • 500 g zmeură proaspată
  • 150 afine proaspete
  • câteva mure proaspete (opțional)
  • frunze de mentă (opțional)

Note:

* Praful de copt este opțional deoarece albușurile bătute spumă se comportă ca un agent de afânare natural.

** Curmalele au un conținut ridicat de zaharuri, prin urmare, în special sub vârsta de 2-3 ani e recomandat evitarea sau consumul limitat al acestora. În cazul acestei rețete, ele pot fi omise în întregime. Blatul și crema tortului ies suficient de dulci folosind doar bananele.

*** în cazul în care merele sau bananele sunt mai mari decât media și depășesc gramajul din rețetă, se pot adauga 1-2 linguri făină în aluat, pentru ca acesta să nu iasă umed la interior.

Mod de preparare

PASUL 1
Începe prin a preîncălzi cuptorul la 170 de garde fără ventilator și a tapeta o tavă cu fund detașabil cu hârtie de copt (conform imaginilor din secvențele de mai jos). Eu am folosit o tavă cu diametrul de 21 cm, similară cu aceasta.

  1. Taie o bucată pătrata de hartie de copt.
  2. Pliaza hartia in 4 si apoi in 2, până obți un triungi si apoi încă o dată, pentru a face un triunghi și mai ascuțit.
  3. Pune triunghiul cu varful spre centrul tăvii si taie hârtia cu o foarfecă, la 5 cm față de marginea tăvii.
  4. Desfă hârtia și crestează cu foarfeca pe fiecare pliu de pe raza cerului, apoi așează hârtia în tavă.

PASUL 2
Pentru a face aluatul pentru blat, separă albușurile de gălbenușuri și bate- le spumă, cu ajutorul unui mixer (cel pe care îl folosesc eu este acesta). Adaugă, pe rând, gălbenușurile, amestecând continuu. Apoi, setează mixerul la cea mai mică viteză și cerne ușor făina și praful de copt peste ouă.

PASUL 3
Curăță de coajă și mărunțește cu un tocător electric (eu îl folosesc pe acesta)  bananele, carobul, uleiul de cocos și curmalele (opțional).  Adaugă uleiul de cocos (sau untul) și vanilia. Cu ajutorul unei spatule (eu folosesc una din silicon, similară cu aceasta) încorporează mixul obținut în aluat, amestecând ușor, cu mișcări verticale, pentru a păstra compoziția pufoasă.

PASUL 4
Toarnă compoziția într-o tavă cu diametrul de 21 cm, tapetată cu hârtie de copt și pune-o la copt în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, fără ventilator, timp de 35-40 min.

PASUL 5
Până se coace blatul , poți face crema.  Pune toate ingredientele, în afara celor pentru decor, în vasul unui tocător electric (eu îl folosesc pe acesta) și mărunțește-le până obți o textură fină și lucioasă. Din câte am observat, este de preferat să nu folosești banane foarte coapte fiindcă iese crema prea lichidă. Cu cât sunt bananele mai ferme, cu atât textura ei va fi mai vârtoasă și mai ușor de folosit.

PASUL 6
După ce s-a copt blatul, scoatel din cuptor, lasă-l 10 minute, apoi scoate-l din tavă și din hârtia de copt și transferă-l pe un grătar metalic. Blatul trebuie să fie complet rece înainte de a asambla tortul. De aceea eu prefer să coc aluatul cu o seară înaintea evenimentului și să montez tortul în dimineața zilei respective.

PASUL 7
După ce s-a răcit, secționează blatul pe orizontală, cu ajutorul unui cuțit mare la 1/3, respectiv 2/3 din înălțimea lui.

PASUL 8
Pune pe suportul ales partea superioară a blatului  și întinde 1/3 din cantitatea de cremă apoi presară fructele pe marginea blatului și în mijlocul său. Așează următorul blat peste cremă și repetă procedeul, punând deasupra partea inferioară a blatului, ca ultim start.

Mai jos sunt imaginile cu tortul în varianta pentru petrecerea cu prietenii

Dacă ai încercat acestă rețetă de tort de “ciocolata” cu zmeura si afine, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook si follow celor de Pinterest și Instagram.

În cazul în care vrei să încerci și alte rețete similare cu aceasta, pe blog există o secțiune special dedicată torturilor și prăjiturilor fără zahăr.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Lasa un comentariu