Uleiurile esențiale și experiența mea cu ele

martie 2, 2018
Uleiurile esențiale și experiența mea cu ele

Această trusă de uleiuri esențiale pentru familie, marca Doterra, este este unul dintre cele mai prețioase cadouri primite de sărbători.  Sunt atât de entuziasmată încât trebuie să povestesc puțin despre ea pe blog. Nu de alta dar, cine știe, poate, la fel ca pe mine, și pe tine te-a tentat să achiziționezi uleiuri esențiale de ceva timp dar nu ai știut de unde să o apuci.  Sper ca povestea mea să te ajute să îți faci o idee mai clară.

Dar să încep cu începutul…

Ce sunt uleiurile esențiale și la ce ne ajută ele

Uleiurile esențiale sunt substanțe naturale obținute prin distilarea sau presarea plantelor. Sunt acele molecule care conferă plantelor aroma sau mirosul lor specific. Cel mai des, uleiurile se folosesc în producerea parfumurilor. Ele au însă mult mai multe aplicații.

Ceea ce nu știe foarte multă lume este că multe uleiuri esențiale au proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale.

Altele au un rol în calmarea durerilor, reducerea sentimentului de anxietate, stimularea memoriei, recăpătarea echilibrului psihic, hormonal, etc.

Când am început să folosesc uleiurile esențiale

Am aflat prima dată despre beneficiile uleiurilor esențiale acum aproape 2 ani, de la un grup de mame, așa ca mine. Majoritatea aveau fie bebeluși, fie unul sau mai mulți copii care, odată intrați în colectivitate, se întorceau de acolo cu toți balaurii posibili. Am fost mirată când spuneau că doar câteva picături de ulei difuzate sau aplicate periodic le-au ajutat să traverseze cu bine tot felul de perioade pline de viroze.

Trebuie să recunosc că nu am fost de la început atât de încrezătoare în efectele benefice ale acestor mici sticlute pline de esențe din natură. Dimpotrivă, eram de un scepticism greu de combătut. Mi-a luat ceva vreme să mă conving.

Drept urmare, în primă fază am achiziționat un doar kit mic de 3 uleiuri marca Doterra (Begginer’s Trio- lavandă, lămâie și mentă). Pe lângă acestea am încercat și unele mai ieftine de pe piața românească și câteva uleiuri produse din UK,comparabile ca preț cu cele Doterra.

Care este diferenta dintre uleiurile aflate pe piata

După ce am ajuns să folosesc și să încerc pe pielea mea (uneori la propriu) aceste remedii, mi-am dat seama că este foarte important ca uleiurile esențiale să fie de foarte bună calitate, pure, certificate, fără aditivi și ingrediente artificiale. Doterra este unul dintre cele mai mari branduri din lume care se poate lăuda cu așa ceva.

De exemplu plantele sunt recoltate din zonele, în perioadele ale anului și chiar ale zilei (da, unele se culeg doar noaptea) care sunt considerate cele mai propice pentru asta (atunci cand planta își atinge maximum de potențial). În plus, condițiile de distilare și ambalare sunt la cele mai inalte standarde. Mai multe despre toate acestea poți afla intrând pe https://sourcetoyou.com/.

Am fost atât de fascinată și intrigată în aceași timp de toate acestea, încât, de atunci, sunt într-un proces continuu de testare și documentare, ca în final să ajung la concluzia că uleiurile produse de ei sunt cele mai potrivite pentru mine și familia mea.

Când am descoperit că, prin simpla utilizare a acestor uleiuri esențiale pure, unele afecțiuni se pot preveni sau atenua, ușurând viața celor mici și mari deopotrivă, am zis că trebuie să am si eu in casa o trusă.

Așa că mi-am luat, în sfârșit, kitul de uleiuri esențiale pentru familie. Nu de alta, dar cred că știi și tu ca mamă cum e când stai să bolești și tu și copilul zile și săptămâni întregi de zici că nu se mai termină tot chinul? Dacă mai ai și un al doilea copil mai mic acasă, totul se amplifică și situația scapă de sub control.

Trusa de uleiuri esențiale pentru familie este o adevărată investiție în starea de bine și în sănătatea familiei noastre. Închipuie-ți niște esențe magice, foarte puternice și concentrate, cu un miros îmbietor, la care poți apela ori de câte ori tu sau cineva drag are un discomfort.

Eu una ma simt ca un druid ori de câte ori mă folosesc de ele.

Uleiurile esențiale trebuie folosite cu precauție

Iată doar o parte din măsurile de precauție pe care trebuie să le iei în momentul în care folosești aceste uleiuri:

 • Nu se lasă la îndemâna copiilor;
 • Se evită contactul lor direct cu ochii;
 • Se utilizează conform instrucțiunilor;
 • Nu toate sunt indicate femeilor însărcinate sau care alăptează (ex. uleiul esențial de mentă scade producția de lapte matern);
 • Nu se difuzează în aerul respirat de persoane alergice sau cu astm;
 • Nu se administrează intern copiilor mai mici de 3 ani.

Cum se pot utiliza uleiurile esențiale

Există mai multe moduri în care te poți bucura de efectul benefic al uleiurilor esențiale. Ele se pot:

 • aplica pe piele, diluate în ulei vegetal (1, 2, 3 picături în 10 ml de ulei de cocos, migdale, măsline, macadamia, etc- Dottera furnizează ulei de cocos fracționat, care spre deosebire de cel normal, este mult mai penetrant, se absoarbe mult mai ușor în piele )
 • difuza în aer, folosind un difuzor cu abur rece (are și Doterra câteva modele, cel mai apreciat fiind modelul “Petal”)
 • folosi intern (în capsule vegetale- se găsesc pe site-ul Doterra- sau amestecate cu miere)

Ce conține trusa de uleiuri esențiale pentru familie și în ce mod le-am utilizat cel mai des

Family Essentials Kit/Trusa de uleiuri esențiale pentru familie conține 10 uleiuri diferite. Deși fiecare ulei în parte are zeci de moduri în care poate fi utilizat, am să menționez, pe scurt, felul în care le-am folosit eu cel mai frecvent. Urmează, pe viitor, să detaliez puțin fiecare ulei.

1. Lămâie

Pentru că este un bun antiseptic, l-am folosit cel mai des difuzat, pentru a purifica aerul din casă, dar și topic, diluat în ulei de cocos, în combinație cu eucalipt și melaleuca.

2. Melaleuca

L-am aplicat direct piele (diluat in ulei de cocos) pentru a dezinfecta răni sau împotriva mușcăturilor de insecte. Deasemenea l-am difuzat în aer, pentru ameliorarea tusei celui mic, alături de lavandă și eucalipt pe timpul nopții și de lămâie și eucalipt pe timpul zilei.

3. Lavanda

Uleiul esențial de lavandă are efect calmant, de aceea îl difuzez frecvent în aer, seara înainte de culcare, pentru un somn linistit, dar și în perioadele cu tuse și mucozități. Este un bun antiseptic pulmonar, modifică secrețiile bronșice și ajută la eliminarea lor. Se mai poate folosi si pentru a ține departe insectele sau moliile sau adăugate câteva picături în apa de baiță pentru relaxarea celui mic sau a celor mari înainte de culcare.

4. Oregano

Uleiul esențial de oregano are cel mai puternic efect antiseptic dintre toate uleiurile esențiale. De aceea nu se recomandă utilizarea lui în răcelile comune ci doar atunci când vine vorba de viroze și infecții serioase ale căilor respiratorii. L-am difuzat de câteva ori când sufeream de sinuzită și a funcționat!

5. Tamâie

Cel mai prețios ulei (la propriu). Eu l-am folosit ca expectorant și imuno-stimulant în perioadele în care cel mic nu scăpa de o tuse ce nu-l lăsa defel să doarmă nopțile (si nici pe noi de altfel). L-am combinat cu melaleuca și cu lavandă și am difuzat în dormitor, în timpul somnului. Acest ulei are mult mai multe calități. Este antiinflamator, antitumoral, antidepresiv, antiinfecțios.

6. Menta

Uleiul de mentă îl difuzez ori de câte ori am o durere de cap sau îl aplic pe tâmple, diluat în ulei de cocos.

7. On Guard

Este un amestec de mai multe uleiuri/blend imunitar. Conține portocală, cuișoare, scorțișoară, eucaliptus radiata, rozmarin. Este un blend de nădejde în lunile reci ale anului. Îl masez diluat pe tălpi sau îl difuzez pentru suport imunitar, susținerea respirației și curățarea aerului din casă, dar are foarte multe alte aplicații. De exemplu se poate face spray dezinfectant pentru mâini și suprafețe (în amestec cu apă distilată și ulei esențiald e lămâie) sau chiar pune în mașina de spălat pentru dezinfectare naturală.

8. Breathe

Este un amestec de uleiuri/blend respirator. Conține dafin, mentă, Eucaliptus Radiata, Melaleuca, Lămâie, Ravintsara, Ravensare și Cardamon. Îl utilizez de fiecare dată când avem nasul înfundat/congestionat (noi sau copilul), uneori chiar în combinație cu OnGuard sau Lavandă

9. Digestzen

Acest blend digestiv este un amestec de ulei de ghimbir, mentă, tarhon, fenicul, chimen, coriandru și anason, toate cu rol de sprijin în digestie. Eu sufăr de rău de mașină. Adică îmi vine să vărs în special atunci când facem un drum sinuos cu mașina. Se pare că acest blend minune, diluat în puțin ulei de cocos și aplicat pe abdomen, înainte de călătoria cu mașina sau cu avionul, diminează senzațiile de greață.

10. Deep blue

Cu rol calmant pentru oase, mușchi și articulații acest blend conține o serie de uleiuri recunoscute pentru efectul lor antiinflamator și antipiretic. Este vorba de mușețel, camfor, flori de pai sălbatice, mușețel albastru marocan,

+
un blend Bonus Slim and Sassy

Tot kitul ăsta minune de uleiuri esențiale vine cu un CADOU: Slim & Sassy. Datorită combinației de ulei esențial de grapefruit, lămâie, mentă, ghimbir și scorțișoară acest blend ajută la susținerea unui metabolism sănătos. Este în special util în curele de slăbire (adăugat în apă sau ceai) dar și diluat în ulei de cocos și masat pe zonele cu celulită de pe coapse, abdomen sau șolduri.

Cum am folosit uleiurile esențiale în preparatele de bucătărie

Pe lângă faptul că uleiurile esențiale joacă un rol important în prevenirea diverselor afecțiuni, unele uleiuri chiar se pot utiliza și în bucătărie, la gătit. În trusă sunt 4 uleiuri de acest fel. Este vorba despre uleiul esențial de lămâie care este și primul ulei pe care l-am înglobat în blaturi, creme, prăjituri raw. O picătură de ulei esențial pur echivalează cu o linguriță de zeamă de lămâie. Apoi mai este cel de lavandă, oregano și mentă.

Concluzii

Mi-a luat foarte mult timp să mă hotărăsc să intru în povestea asta cu uleiurile. Pe lângă perioadele lungi de testare, au fost si alți factori care m-au împiedicat să iau o decizie mai rapidă. De exemplu, la început,  nu m-a încântat foarte tare faptul că era vorba de un MLM (Multi Level Marketing). Cu timpul mi-am dat seama că alăturându-mă ca membru am mai multe avantaje decât dezavantaje.

 • În primul rând, prețul de achiziționare al tuturor produselor este mult mai mic de când sunt membru;
 • Mi se garantează acces la informații prețioase legate de modul corect de utilizare al uleiurilor (le pot vizualiza direct pe site, pe propriul cont);
 • Mă bucur de diverse bonusuri (produse cadou) sau promoții și reduceri suplimentare;
 • Fac parte dintr-o rețea de oameni pasionați de subiect, gata să mă ajute ori de câte ori am nevoie;
 • Pot avea câștiguri financiare, asta în cazul în care îmi propun sau îmi doresc acest lucru. Știu oameni care, dedicându-se acestui domeniu, au reușit cu timpul să își asigure un venit din această activitate.

Indiferent care sunt motivele pentru care te interesează subiectul, fie că vrei să afli mai multe detalii despre beneficiile uleiurilor esențiale marca Doterra sau doar vrei să descoperi avantajele și promoțiile de care te poți bucura lună de lună achiziționându-le, mă poți contacta aici.

Atenție, uleiurile esențiale nu înlocuiesc consultul medicului de specialitate sau tratamentele prescrise de acesta! Ele sunt simple remedii naturale complementare! Modul de dozare și aplicare al lor se face în funcție de factorii de vârstă, sensibilitate și alte afecțiuni!

Dacă ai citit acest articol despre uleiurile esențiale, m-aș bucura să îmi spui părerea ta, într-un comentariu mai jos. De asemenea, pentru a nu pierde viitoarele articole, te poți abona la Newsletter sau să dai “like” paginii de Facebook și follow celor de Pinterest și Instagram.

Facebook comments

ALTE RETETE SIMILARE

Lasa un comentariu